Institutul pentru Cercetări în Economie Circulară şi Mediu “Ernest Lupan”, împreună cu Primăria Buzău, Green Group și Coaliția pentru Economia Circulară lansează platforma inovativă BUZĂU CIRCULAR

Green Group BuzauInstitutul pentru Cercetări în Economie Circulară şi Mediu “Ernest Lupan” (IRCEM), împreună cu Green Group și Primăria Muncipiului Buzăuau organizat în 16 mai 2019, începând cu orele 09:00, la Sala Nicu I. Constantinescu a Primăriei, conferința de mediu ”SCALAREA ECONOMIEI CIRCULARE PENTRU GESTIONAREA RESURSELOR DIN DEȘEURI”, lansând cu această ocazie platforma inovativă BUZĂU CIRCULAR.

 

Economia circulară înseamnă reducerea la minimum a deșeurilor și a poluării prin reducerea CONSUMULUI, reciclarea DEȘEURILOR și reutilizarea MATERIALELOR, iar platforma BUZĂU CIRCULAR pune bazele pentru crearea primului oraș circular din România.

Conferința este parte din proiectul ”Strategia României privind Tranziția către Economia Circulară 2020-2030” și reunește componenta de business, cea legislativă și administrativă, punand la aceeași masa: reprezentanți ai industriilor de reciclare și colectare, ai autorităților publice centrale și locale, generatorii de deșeuri și presă.

”Vrem să aducem în atenția părților interesate ideea antreprenoriatului pliat pe economia circulară și importanța sprijinirii financiare a afacerilor din zona reducerii consumului de resurse. Totodată, argumentarea dezvoltării prin educație a unui comportament responsabil din partea cetățenilor în direcția responsabilității față de resursele pe care le avem la dispoziție”, Simina Lakatos, Președinte IRCEM.

“Economia Circulară este cel mai ambițios program al omenirii, reprezintă întoarcerea la modelele inspirate din natură și este soluția de ultimă instanță la nivel global de a menține nivelul activităților economice în condițiile în care există deja o criză a materiilor prime și a materialelor. Pentru a demonstra că nu este o utopie, ci ceva tangibil, Green Group lanseazăîn cadrul acestei conferințe programul ”BUZĂU CIRCULAR” – primul oraș ce se dorește a deveni circular în România. Ca toate aceste eforturi sa fie realizabile, modelele economice vor trebui să devină bancabile, iar mediul financiar să treacă și el la o finanțare responsabilă”, a declarat Constantin Damov, Președinte Green Group.

”Dacă vorbim despre circularitate, trebuie să ne gândim că acest concept nu este doar despre a fi eficient, ci despre adoptarea unor noi comportamente și viziuni complet diferite privind gestionarea resurselor. Astfel, prin implicarea tuturor buzoienilor putem transforma orașul nostru într-unul sustenabil, centru național al economiei circulare”, Constantin Toma, Primar Municipiul Buzău.

Implementand principiile economiei circulare se vor diminua efectele crizei globale de resurse și economiile mondiale vor putea continua dezvoltarea făra a consuma resurse materiale suplimentare.

În cadrul acestui eveniment s-au abordat subiecte având ca tematică:

•          Tendințele consumatorilor: cum vor evolua așteptările acestora privind materialele utilizate în procesul de producție, precum și reducerea, generarea și consumul resurselor în următorii 10 ani,

•          Ciclul de viață extins al produsului, în special în stadiul de fabricație (eco-design, măsuri preventive privind deșeurile, valorificarea acestora, etc.),

•          Combaterea schimbărilor climatice în sectorul reciclării și utilizarea deșeurilor ca resurse sustenabile - exemple de bune practice,

•          Inovare disruptivă - impactul celor mai recente tehnologii care transformă abordările privind recuperarea și reciclarea materialelor,

•          Măsurare, gestionare și raportare eficientă a deșeurilor, materialelor recuperate și reciclate,

•          Responsabilitatea extinsă a producătorului - gestionarea produselor fabricate pe care producătorul le-a introdus pe piață şi impactul asupra sfârșitului ciclului de viață al produsului, când produsul este gata să fie aruncat.

Prin intermediul expertizei cu care fiecare invitat s-a alăturat evenimentului, au fost identificate pârghiile care să contribuie la conturarea unei strategii pentru 2030, ancorată la nevoile şi cerinţele româneşti.

Scalarea economiei circulare pentru gestionarea resurselor din deseuri” se incadreaza in strategia orasului Buzau, in vederea atingerii obiectivului “ Buzau- centru national al economiei circulare”.

E.S.

Adaugă comentariu

ATENTIE! Daca ne furnizati date cu caracter personal, inseamna ca sunteti de acord cu politica noastra de confidentialitate!


Codul de securitate
Actualizează