Buzoianul Danil Daniel, printre cei mai talentati creatori de “Benzi desenate” din tara, nominalizat recent la Festivalul de Benzi Desenate Istorice Brașov 2019

Benzi desenate Dan danielAproape uitata la noi in tara, dar foarte apreciata in strainatate – “Arta Benzilor Desenate” pare sa atraga din ce in ce mai mult atentia iubitorilor de gen si nu numai. De la revistele “Pif”, “Rahan” care circulau in cvasi-clandestinitate si pana la “Cutezatorii”, revista pionierilor din perioada comunista, fascinatia benzilor desenate pare sa fie redescoperita in zilele noastre.

 

Am fost primii din media locala si nationala care am promovat aceasta arta prin prezentarea ilustratiilor si muncii depuse de buzoianul Danil Daniel (LINK) si ne bucuram ca am facut asta. Ilustratorul buzoian a progresat de anul trecut si a reprezentat Buzaul cu cinste la recentul Festival de Benzi Desenate Istorice din Brașov – 2019.

Evenimentul si-a propus si a reusit sa fie un demers cultural inovator, păstrând ambiția de a transforma istoria recentă a Europei în tematică de BD.

Oportunitățile deschise de o primă ediție în 2018 și succesul tematicii acesteia – România 100 reprezintă punctul de plecare pentru realizarea ediției 2019.

Ediția 2019 a avut ca temă centrală cronologia istorică reprezentată de Centenarul Europei interbelice – Centenarul deschiderii Conferinței de Pace de la Paris (18 ianuarie 1919), moment istoric care a consfințit, prin tratatele de pace semnate la finalul conferinței, frontierele noii Europe după terminarea Primului Război Mondial. În plus, oportunitatea abordării istoriei Europei din perioada 1919 – 2019 este considerată deosebit de necesară, în contextul crizei actuale a Uniunii Europene, confruntată cu ascensiunea populismelor și a tendințelor de încălcare a principiilor democratice.

Festivalul cuprinde:

Expoziția Salonului 2019 al Festivalului de Benzi Desenate Istorice Brașov, cu tematica ,,Europa 100” – Sala Olimpia

Aceasta conține lucrările aplicanților la Concursul pe 100 de teme istorice lansat în luna augst a.c.

Activități de-a lungul expoziției:

● ,,1989 – Ultimul an de apariție al revistei «Cutezătorii»”:

● Salonul dedicat copiilor: ateliere de bandă desenată și ,,Istorii din 1989. 30 de ani de la căderea comunismului” - expoziția cu lucrările copiilor participanți la Festivalul de Benzi Desenate Istorice Brașov 2019;

● Salonul de carte BD, cu publicații și cărți de benzi desenate și prezentări de autori BD;

● Cinemateca Festivalului, cu filme de animație cu tematică istorică;

● Conferința cu tematica ,,Pif versus Cutezătorii”, dedicată împlinirii a 50 de ani de la apariția revistei ,,Pif”

“Am fost ales printre cei cinci câștigători ai festivalului care s-a numit Europa 100 în benzi desenate. Am participat cu o bandă desenată care s-a numit Eroul, legată de afganistan. Iar anul ăsta am câștigat cu povestea despre luptătorul de greco-romane, Campionul. Subiectul a fost ales din lista impusă de organizatori. JO de la Moscova...aș fi putut să aleg despre Nadia, dar au mai făcut-o și altii...”, a declarat pentru News Buzau, buzoianul Dan Daniel.

I.G.

VIDEO ARHIVA TV News Buzau - 16 ianuarie 2018