UPDATE (FOTO) - Polițiștii buzoieni desfășoară activități informativ-preventive cu privire la folosirea telefonului mobil în timpul condusului (vezi aici daca poti folosi Waze sau GPS si cand poti folosi totusi telefonul la volan)

telefon volan“Având în vedere modificările legislative ce urmează a intra în vigoare, cu privire la folosirea telefonului mobil în timpul condusului, polițiștii desfășoară în trafic activități informativ-preventive pe această linie” – informeaza responsabili din IPJ Buzau.

Poliția Rutieră explică în ce mod poți utiliza dispozitivele mobile la volan, din octombrie: Șoferii vor putea folosi telefonul DOAR la semafor sau în ambuteiaje / Aplicațiile de tip Waze sau GPS NU vor putea fi atinse în mers

Noua legislație rutieră este mult mai aspră pentru șoferii care vor folosi telefonul mobil în timp ce conduc. Aceștia riscă să își piardă permisul pentru 30 de zile, dacă mai încalcă și o altă regulă de circulație pe lângă cea de a folosi telefonul în timpul condusului. Elementul de noutate îl constituie faptul că pe lângă telefonul mobil au fost interzise și folosirea altor dispozitive, iar noua legislație specifică faptul că sunt interzise și filmatul și fotografiatul la volan.

"Aceste modificări vor intra în vigoare în data de 12.10.2019. Sunt mult mai aspre sancțiunile, în acest moment conducătorul auto care folosește telefonul mobil, pentru că este aceeași situație, faptul că îl ține în mână și vorbește la telefon sau tastează, este sancționat cu 2 sau 3 puncte de amendă și 2 puncte de penalizare. Din octombrie, amenda este de la 6 la 8 puncte și 4 puncte de penalizare pentru simpla contravenție de utilizare a telefonului mobil. O altă situație care va fi foarte disputată și discutată este aceea în care concomitent cu utilizarea telefonului mobil, șoferul mai încalcă o altă regulă de circulație. Atunci, pe lângă sancțiunea de 4 sau 5 puncte de amendă, legea mai prevede și suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile. Sunt foarte aspre noile modificari" ,a declarat pentru B1.ro Claudiu Costea, purtător de cuvânt la Brigada Rutieră București.

Poți folosi telefonul mobil la semafor sau în ambuteiaje?

Șoferii vor putea totuși folosi telefonul dacă sunt blocați în trafic sau la semafor.

"Contravenția se săvârșește atunci când ne aflăm în timpul deplasării, în timpul condusului, atunci se săvârșește contravenția de utilizare a telefonului. Dacă suntem în trafic într-o coloană, într-un ambuteiaj, sau dacă suntem la semafor opriți, atunci putem folosi ce vrem noi", a explicat reprezentantul Brigăzii Rutiere.

Poți folosi Waze?

Din păcate pentru șoferi nu vor mai putea să folosească aplicația Waze chiar dacă au tablete montate pe bordul mașinii sau dacă au telefonul pe un suport special.

"Este un dispozitiv mobil cu redare text sau video, deci intră și el în categoria dispozitivelor mobile, waze, aplicație GPS, tabletă, navigația mașinii, orice se folosește cu mâna în timpul deplasării se săvârșește practic contravenția aceasta", a declarat Claudiu Costea.

Cum utilizezi dispozitivele handsfree

Nici dacă telefonul este folosit în paralel cu căștile tip handsfree șoferul nu va scăpa de amendă.

"Este aceiași situație, folosirea telefonului mobil sau ținerea în mână în orice mod. El poate folosi telefonul mobil cu dispozitiv mâini libere pentru vorbit, dar dacă el îl ține în mână și vorbește la căști pur și simplu, nu are nici o legătură, el ține telefonul în mână.

Pe când sancționarea mâncatului și fumatului la volan?

Care este rațiunea legiferării? De ce s-a modificat? Această contravenție întră în categoria contravențiilor rutiere care distrag atenția. Conducătorul auto nu mai este focusat la condus. Ar trebui din punctul meu de vedere să fie incriminat și altceva, fumatul la volan, mâncatul la volan, sunt activități de natură a distrage atenția de la condus. Legiuitorul nostru a prevăzut doar aceste situații cu telefonul mobil sau dispozitivul mobil", a mai spus Claudiu Costea.

Ordonanța nr. 11 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice a fost adoptată de Guvern pe 12 august 2019.

I.G.

UPDATE - 

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Buzău vă informează că începând cu data de 12 octombrie 2019 vor fi aplicabile prevederile Ordonanței nr. 11 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

În acest context, astăzi, 9 octombrie a.c., Serviciul Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliție Judeţean Buzău, a organizat pe raza municipiului Buzău o acțiune de informare a conducătorilor auto cu privire la aceste importante modificări legislative.

În cadrul activităţilor, trei conducători auto au fost depistați folosind telefonul mobil la volan și au fost sancționați contravențional conform actualelor prevederi legislative. De asemenea, şoferilor opriţi în trafic le-au fost înmânate flyere ce conţin mesaje cu modificările legislative în discuţie şi recomandări preventive.

Astfel informăm că, spre deosebire de cadrul legal anterior, care viza exclusiv folosirea telefonului mobil, prin noile reglementări a fost interzisă ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod atât a telefonului mobil, cât și a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, de către conducător, în timpul conducerii vehiculului aflat în mișcare.

Nerespectarea acestei norme de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai constituie contravenție și este sancționată cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, de la 6 la 8 puncte-amendă (în prezent de la 870 de lei la 1.160 de lei) și cu aplicarea sancțiunii complementare de 4 puncte de penalizare.

În ceea ce privește nerespectarea normei de interdicție de către conducătorul vehiculului pentru care nu este prevăzută obligativitatea deținerii permisului de conducere, contravenția este sancționată cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, de la 6 la 8 puncte-amendă (în prezent de la 870 de lei la 1.160 de lei).

Un alt aspect de noutate îl constituie sancționarea unei forme agravante de săvârșire a contravenției privind utilizarea telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai.

Astfel, ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai aflate în mișcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulația vehiculelor, constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni, de la 4 la 5 puncte-amendă (de la 580 de lei, la 725 de lei), și cu aplicarea sancțiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru 30 de zile.

Aşadar, vă reamintim că orice distragere a atenției de la condus este considerată ca fiind foarte periculoasă și de aceea vă sfătuim să fiți prudenți, să conștientizați riscul pe care îl implică folosirea telefonul mobil la volan. Nu uitaţi că telefonul mobil utilizat neadecvat provoacă incidente şi accidente!

prevenire IPJ Buzau