O zi liberă suplimentară pentru anumiți salariați

Calendar zile libere 2020Salariații din sectorul feroviar vor beneficia, pe lângă liberele legale de care se bucură toți angajații din țara noastră pe parcusul unui an, de o zi liberă suplimentară, conform unui proiect legislativ ce va ajunge la votul decisiv al deputaților, cu propunere de adoptare.

Este a doua oară când Parlamentul se pronunță asupra aceluiași proiect de lege, după ce acesta fusese adoptat anterior, dar trimis de președintele României pentru reexaminare. Totuși, anul trecut, Senatul a votat favorabil proiectul, ignorând obiecțiile președintelui, iar acum va ajunge la votul decisiv în forma adoptată prima oară de Parlament. Măsura se regăsește în Proiectul de lege privind statutul personalului feroviar, document ce a fost adoptat de Senat spre sfârșitul lui 2019 și care urmează să fie votat decisiv în Camera Deputaților, unde are propunere de adoptare. Cum spuneam mai sus, legea a mai fost adoptată o dată de Parlament, însă președintele țării a cerut reexaminarea acesteia. Senatorii, totuși, au decis să voteze încă o dată proiectul, în aceeași formă, fără să țină cont de obiecțiile președintelui. Același lucru urmează să se întâmple și la Camera Deputaților, respectiv proiectul să fie adoptat în forma inițială. Printre alte măsuri ce vizează salariații din sectorul feroviar, inițiativa legislativă va mări și numărul zilelor libere de care vor putea beneficia aceștia de-a lungul unui an. Mai exact, pe lângă zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează stabilite de Codul muncii și de care beneficiază toți angajații din România, angajații feroviari se vor bucura de o zi liberă suplimentară. Astfel, după cum este prevăzut în propunerea legislativă, data de 16 februarie devine zi de sărbătoare legală pentru salariații de la căile ferate. "Ziua Feroviarilor, sărbătorită anual la data de 16 februarie, se declară zi de sărbătoare legală pentru personalul feroviar, prin derogare de la prevederile art.139 alin.(1) din Codul muncii (articolul care stabilește lista liberelor legale din an - n. red.)", se precizează în proiectul de act normativ. Potrivit informațiilor publicate de Federaţia Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România pe website-ul propriu, în 1952, directorul Căilor Ferate Române (CFR) și sindicatele CFR au decis "ca ziua ceferistului să fie sărbătorită la 16 februarie, dată care evoca mişcarea grevistă de la Atelierele Griviţa CFR din anul 1933". Totuși, începând din 1999, Ziua Feroviarilor se sărbătorește în data de 23 aprilie.

Atenție! Această propunere legislativă NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, aceasta trebuie adoptată de Camera Deputaților, promulgată prin decret prezidențial și oficializată, prin publicarea în Monitorul Oficial.

Sursa - avocatnet.ro

A.M.