SE REDUCE numărul de ore pentru elevii din clasele pregătitoare, a V-a şi a IX-a

Scoala elevi oreMinisterul Educatiei face un prim pas, asteptat de mai multi ani, in vederea reducerii numarului de ore petrecute de elevi la scoala.

Institutia a lansat in dezbatere publica un proiect de ordonanta care stipuleaza ca, din aceasta toamna, numarul de ore pe care le vor face elevii din clasele pregatitoare, a V-a si a IX-a va fi stabilit prin ordin al ministrul Educatiei. Totul in contextul in care presedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede reducerea numarului de ore, iar in acest moment, ministerul inca discuta cu toate partile implicare despre ce materii ar putea fi eliminate sau reduse, din punctul de vedere al cantitatii de informatii predate. Secretarul de stat pentru invatamant preuniversitar, Luminita Barcari, spune, la Europa FM, ca in curand, Ministerul Educatiei va pune in dezbatere publica noile planuri cadru in care se prevede ce ore ar putea disparea, din aceasta toamna, din orarul elevilor de inceput de cicluri scolare. Inițiativa vine după ce, în 2019, Parlamentul a votat, iar preşedintele a promulgat legea prin care este stabilit un număr de ore mai mic pentru cele trei cicluri din învăţământul preuniversitar. În plus, inițiativa vine În contextul în care preşedintele Klaus Iohannis a anunţat miercuri că şcoala nu va începe în condiţii normale, deoarece pandemia nu va dispărea până în septembrie. Practic, Ministerul Educaţiei vrea să modifice numărul de ore alocat fiecărei materii în parte, pentru clasele de început de ciclu, adică pentru clasa pregătitoare, clasa a V-a şi clasa a IX-a. „Cei care vor începe acum clasa pregătitoare vor merge pe noile planuri-cadru la anul în clasa I şi aşa mai departe, până când vom aplica la toate clasele prevederea”, a explicat secretarul de stat pentru învăţământ preuniversitar, Luminiţa Barcari.

Ministerul Educației discută despre ce materii ar putea fi eliminate sau reduse

În acelaşi timp, proiectul de OUG subliniază că Ministerul Educaţiei îşi rezervă dreptul de a modifica încă de anul acesta planurile-cadru şi pentru celelalte clase. „În situaţia limitării sau suspendării activităţilor didactice pentru realizarea cărora se impune prezenţa fizică a beneficiarilor direcţi ai sistemului de educaţie în unităţile de învăţământ, ca urmare a deciziei autorităţilor competente, Ministerul Educaţiei şi Cercetării poate modifica prin ordin de ministru numărul de ore alocat disciplinelor de studiu/modulelor de pregătire prin planurile-cadru de învăţământ, precum şi ponderea numărului de ore de predare şi evaluare în programa şcolară aprobată”, prevede proiectul de act normativ. Reprezentanţii ministerului încă discută cu toate părţile implicate despre ce materii ar putea fi eliminate sau reduse, din punctul de vedere al cantităţii de informaţii predate.

Ce prevede legea referitoare la reducerea numărului de ore de curs, promulgată de președinte

Klaus Iohannis a promulgat în noiembrie 2019 legea care taie cu până la 9 numărul de ore de şcoală pe săptămână. Legea este în vigoare în acest moment şi trebuie să se aplice din 14 septembrie 2020, însă Ministerul Educaţiei nu a anunţat până acum care sunt planurile de modificare a disciplinelor de şcoală. Potrivit legii promulgate de preşedinte, elevii din învăţământul primar vor face în medie 20 de ore pe săptămână (4 ore/zi), cei din gimnaziu, 25 de ore pe săptămână (5 ore/zi), iar liceeni vor face 30 de ore pe săptămână, adică 6 ore/zi.

A.M.