ATENTIONARE METEOROLOGICA – Cod Galben de ploi si intensificari ale vantului

Ploaie vijliePotrivit ANM, in intervalul 11 iunie, ora 12:00 – 13 iunie, ora 23:00 vor avea loc manifestari de instabilitate atmosferică – ploi si intensificari ale vantului in marea majoritate a zonelor tarii! In intervalul menționat, vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și, izolat, grindină. Aceste fenomene se vor semnala în zilele de vineri și sâmbătă (11 și 12 iunie), îndeosebi după-amiaza și seara, în zonele de deal și de munte, precum și în sudul, centrul și estul teritoriului.

Începând din noaptea de sâmbătă spre duminică (12/13 iunie), aria ploilor însemnate cantitativ se va extinde treptat dinspre nord-vest și va cuprinde duminică (13 iunie) toate regiunile. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15...20 l/mp și, pe arii restrânse, 25...50 l/mp. Pe parcursul zilei de vineri (11 iunie) în Oltenia, jumătatea de vest a Munteniei, sudul și estul Transilvaniei, nordul Moldovei și la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor depăși 25...30 l/mp și izolat 40 l/mp. Meteorologii mai spun ca exista posibilitatea extinderii zonelor in care vor avea loc astfel de manifestari atmosferice. Deocamdata in Buzau este instalat Codul Galben doar in nordul judetului (zona de munte), dar prognoza de instabilitate este valabila pentru tot judetul, in perioada urmatoare.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.

E.S.