New News Buzau header

Cât de greu va fi să îți iei acum carnetul de conducere. Klaus Iohannis a promulgat legea zilele acestea

permis auto expiratS-a anunțat cât de greu va fi să îți iei acum carnetul de conducere. Klaus Iohannis a promulgat legea astăzi, 13 ianuarie 2022, privind completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, informează Administraţia Prezidenţială. Astfel, viitorii șoferi vor trebui să facă niște cursuri care vor face parte din pregătirea teoretică pentru obținerea permisului auto. De asemenea, sunt vești proaste pentru șoferii care nu își plătesc amenzile de circulație.


Carnetul de conducere se va obține mai greu. Klaus Iohannis a promulgat Legea
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, legea privind completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, a anunțat Administraţia Prezidenţială.

Iniţiatorul acestui proiect a precizat că România se află în topul statelor cu cele mai multe accidente produse în traficul rutier. De asemenea, documentele Comisiei Europene indică că țara noastră înregistrează cel mai mare număr de decese cauzate în traficul rutier, situându-se pe primul loc în UE în ceea ce priveşte rata de mortalitate pe drumurile publice, cu 85 de decese la 1 milion de locuitori.
Astfel, cei care vor să obțină carnetul de conducere vor trebui să facă cursuri specializate de prim-ajutor.

„Anual, aproape 2.000 de oameni îşi pierd viaţa în accidente rutiere pe drumurile din România şi aproape 10.000 de persoane sunt grav rănite. Nu putem asista pasivi la pierderea de vieţi omeneşti şi cea mai simplă cale este prevenţia. Cred că educaţia rutieră poate fi un pas înainte, în sensul în care, pe de o parte, poate ajuta la conştientizarea pericolului pe care condusul agresiv îl reprezintă şi – pe de alta – îi pregăteşte pe şoferi să conducă defensiv. De asemenea, abilitatea de a acorda corect primul ajutor în caz de accident auto poate salva vieţi omeneşti, motiv pentru care am propus obligativitatea unui curs de prim ajutor ca o precondiţie pentru obţinerea permisului”, a transmis Cosmin Poteraş, potrivit unui comunicat de presă al USR, transmite news.ro.

Cursurile de prim ajutor, introduse în cadrul pregătirii teoretice
Potrivit actului normativ promulgat de către şeful statului, cele două cursuri vor fi introduse în cadrul pregătirii teoretice şi practice pe care o realizează persoanele care solicită prezentarea la examen pentru obţinerea permisului de conducere în următoarele situaţii:

(i) obţinerea, pentru prima dată, a permisului de conducere;

(ii) beneficierea de reducerea perioadei de suspendare a sancţiunii complementare a suspendării temporare a exercitării dreptului de a conduce în ipotezele constatării de către organele competente a săvârşirii de către participantul la trafic a unei fapte contravenţionale;

(iii) dispunerea sancţiunii complementare a suspendării temporare a exercitării dreptului de a conduce atunci când fapta a contravenţională se circumscrie fie conducerii sub influenţa băuturilor alcoolice, fie nerespectării regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea sau trecerea la culoarea roşie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale.

(iv) obţinerea, după anularea permisului de conducere printr-o hotărâre judecătorească definitivă, a unui nou permis de conducere.

Neplata amenzilor de circulație va atrage suspendarea permisului auto
De asemenea, Legea îşi propune responsabilizarea șoferilor care, chiar dacă sunt sancţionaţi, ignoră consecinţele acţiunilor lor, nu-şi achită amenzile şi continuă să fie periculoși şi iresponsabili, prin introducerea unui termen de plată a amenzilor de şase luni. Dacă nu sunt achitate amenzile se va putea dispune suspendarea permisului de conducere.

SURSA: Impact.ro