Spiritul civic merită încurajat! O tanara din comuna buzoiana Stalpu vrea sa rezolve problemele comunitatii prin implicarea intr-un proiect (Acceleratorul de Implicare Civică) desfășurat de Societatea Academică din România

Maria Dinca BuzauMaria-Magdalena Dincă, 23 de ani, din comuna Stâlpu, județul Buzău (studentă în cadrul Universității din București)" Îmi doresc să fac o diferență și nu ratez nicio șansă în acest sens. Astfel, m-am înscris în Acceleratorul de Implicare Civică pentru tineri, proiect desfășurat de Societatea Academică din România în parteneriat cu Asociația pentru Dezvoltare Activă.
Problema comunității pe care mi-am dorit să o rezolv prin intermediul proiectului este nerespectarea dreptului la burse al elevilor stâlpeni. Întoarsă de la un training de specialitate ținut la Predeal, m-am pus pe treabă și am trimis adrese către primărie și școală pentru a afla informații de interes public privind bursele. Pe lângă acestea, am avut și întâlniri cu autoritățile publice locale.


Răspunsurile la adrese au fost primite cu o zi sau două înainte de a expira termenul legal de 30 de zile în care o instituție publică trebuie să soluționeze adresele. Conform Hotărârii de Consiliu trimisă de primărie, în anii școlari anteriori s-au acordat premii în bani elevilor merituoși. Conform conducerii școlii , pe lângă premiile în bani oferite de primărie, s-au acordat și burse sociale.
În urma unui articol publicat de mine pe România Curată, autoritățile locale au decis să se acorde trei tipuri de burse școlare: de merit, de studiu și burse sociale. Am trimis și o adresă către Prefectura Buzău pentru a mă asigura că bursele elevilor din Stâlpu devin realitate. Am fost informată de către Inspectoratul Școlar Județean Buzău că se vor acorda 71 de burse școlare pe perioada anului școlar 2021-2022 în cuantum de 100 lei/lună.
Autoritățile locale au înțeles importanța burselor școlare, și-au respectat promisiunea și le-au transformat în realitate. Astfel, luna decembrie a reprezentat cu adevărat luna cadourilor pentru elevii stâlpeni, aceștia primind bursele aferente lunilor septembrie-decembrie. Mă bucur foarte mult că acest drept al elevilor este acum respectat și în comuna Stâlpu și consider ca va face o diferență pentru elevi, părinți și societate.
Dreptul elevilor la burse școlare este consemnat atât în Constituția României cât și în art. 82 alin. (2) din Legea Educației Naționale nr. 1/2011. Prin urmare, acest drept nu poate fi negociat. Îmi doresc ca acest drept să fie respectat în totalitate, nu cu jumătate de măsură. Astfel, la începutul anului 2022 voi pune bazele unei Asociații a Elevilor Buzoieni care va avea ca prioritate informarea elevilor cu privire la drepturile lor și asigurarea respectării acestora de către autoritățile publice.

Articolele postate în România Curată le puteți găsi aici:
https://www.romaniacurata.ro/nu-avem-buget/

https://www.romaniacurata.ro/cruciada-unui-copil/

Pagina de Facebook a proiectului: https://www.facebook.com/AcceleratorulDeImplicareCivica/

Poză răspuns Inspectoratul Școlar Județean Buzău:
https://www.facebook.com/104004765115827/posts/254551043394531/