Anunț bombă despre pensii! Veste fabuloasă pentru milioane de români.

pensionarii romaniMinistrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat, miercuri seară, că prim-ministrul a aprobat renegocierea PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență), fără a periclita programul, subliniind că „trebuie să spunem Uniunii
Miercuri, 26 ianuarie, Marius Budăi a explicat, într-o emisiune TV de la Realitatea, că autoritățile române trebuie să informeze Comisia Europeană despre inechitățile din sistemul social de pensii. În opinia sa, soluția ar fi implementarea unei noi legi, ce va avea un impact bugetar mai mare.

Marius Budăi, explicații privind creșterea pensiilor
Pentru a crește pensiile, este nevoie de modificarea PNRR, deoarece există o prevedere care stipulează că orice creștere a pensiilor trebuie să se încadreze într-un impact bugetar de 9.4% din PIB pentru mărirea pensiilor.

„Trebuie să explicăm Comisei Europene că sunt foarte multe elemente de context care nu au fost luate în calcul. Una dintre ele este rezolvarea inechităților din sistem. Aceasta se poate face doar cu o nouă lege, dar și cu un impact bugetar, care nu se poate încadra în cei 9,4%. Un alt element de context sunt discrepanțele între anumite categorii de oameni, iar modificările tebuie să țină cont și de pandemie.

Sunt elemente de context care nu au fost luate în calcul deloc la acest procent de 9,4%. Dacă mai adăugăm că avem o strategie prin care reducem gradul de sărăcie și excluziune, este clar că nu se pot face fără un impact bugetar. Suntem într-un non sens. Vorbim de reducerea sărăciei, dar ne punem noi singuri un prag 9,4% creștere maximă. Vom începe discuția în coaliție pentru renegocierea PNRR. Premierul este de acord cu aceste negocieri.”, a spus Marius Budăi.
Deși Planul Național de Redresare și Reziliență va suferi modificări, Marius Budăi a informat că jaloanele PNRR vor fi respectate pentru a nu periclita programul european de ajutor. Însă, în același timp, ministrul explică faptul
„Trebuie menționat că respectăm jaloanele PNRR, nu vrem să punem în pericol programul, dar trebuie să spunem Uniunii Europene că nu vrem ca românii să fie săraci. Până la mărirea de 40% a pensiilor trebuie să rezolvăm inechitățile din sistem, iar asta se face doar cu impact bugetar. Există un memorandum, aprobat în decembrie, s-a creat un comitet, iar reforma pensiilor speciale va fi pusă pe masa discuțiilor. Nu vreau să dau nimănui nicio speranță că de la anul vom majora pensii. Voi vorbi doar când vom avea date concrete”, a explicat Marius Budăi la Realitatea miercuri seară.

 

SURSA: https://www.capital.ro/anunt-bomba-despre-pensii-veste-fabuloasa-pentru-milioane-de-romani-ciuca-si-a-dat-acordul.html