News Buzau new header Craciun

Colegiul Economic Buzau - Proiect Erasmus + KA2: SEED- Sustainability and citizenship: the Education Challenge for the future

Colegiul Economic Buzau ErasmusIn perioada  09- 15 octombrie 2022 a avut loc la Atena, Grecia a treia activitate de predare și învățare din cadrul proiectului  ” SEED- Sustainability and citizenship: the Education Challenge for the future ”, proiect derulat de Colegiul Economic Buzău  in parteneriat cu IES LUIS SEOANE/ Pontevedra/ Spania, EBI Francisco Ferreira Drummond/ Angra do Heroísmo/Portugalia, IX Liceum Ogólnokształcące Z Oddziałami Dwujęzycznymi W Rzeszowie/ Rzeszów/Polonia, 2nd Peiramatiko Gymnasio Athinon/ Athens/Grecia.

La reuniune au participat 5 elevi ( Daria Vătășelu, Ștefania Cotigă, Rebeca Florea, Larisa Petre, Nety Costea) și 3 profesori ( Alina Baciu, Magdalena Popa, Cătălina Ileana Poștovei) şi obiectivele urmărite au fost legate de detalierea obiectivelor dezvoltării durabile cu accent pe conflictele legale legate de mediu.

Activitatile cele mai importante desfasurate au fost :

Prezentarea participanţilor;

Prezentarea oraşului Atena  şi a şcolii gazdă;

Vizită la firma de cosmetice APIVITA;

Workshop dedicate agriculturii natural/ https://natural-farming.eu/en/Manikis

Vizita la un producător de vin ecologic: Domain Nicolaou: http://domainenikolaou.gr/gr/

Vizita  și workshop la Stavros Niarchos Foundation Cultural Center: https://www.snfcc.org/en

Vizită la ”Archelon. The sea turtle protection society in Greece” și adoptarea unei broaște țestoase;

Workshopuri creative dedicate conștientizării avantajelor și dezavantajelor resurselor regenerabile de energie cu Myrto Zenelli;

Vizite culturale în zonă pentru a identifica elemente de dezvoltare durabilă;

Participarea la workshopuri susținute de profesorii din Grecia;

Prezentarea unor elemente de conflicte legate de mediu din fiecare regiune;

Cum au arătat zilele noastre?

Ziua 1

Cuvânt de bun venit adresat de doamna director participantilor

Sa ne cunoastem prin intermediul cintecelor si.dansurilor traditionale

Sa invatam greceste cu ajutorul Kahoot

Vizita la firma de cosmetice Apivita. O afacere de familie care a introdus conceptul de produs bio inca din anii 70.

Produsele Apivita se bazeaza pe miere, propolis, polen, laptisor de matca.

Am aflat de ce ALBINELE sunt asa de importante pentru noi toti.

Am asistat la nasterea unei albinute.

Am vizitat grafina botanica care detine peste 200 de plante utilizate pentru realizarea produselor Apivita.

Am aflat cum o afacere poate deveni sustenabila cu gandul la generatiile viitoare.

Ziua 2

Dimineata a inceput cu jocuri de cunoastere in curtea scolii.

A urmat o sesiune de agricultura sustenabila sustinuta de fermieri dupa metoda Fukuoka. Am pregatit semintele pentru plantare si le-am depus in gradina scolii.

Au urmat doua ateliere pe grupe:

O grupa a invatat sa faca mini fresce cu profesorul de arta.

O grupa a mers pe dealul Likavetus pentru a identifica specii de plante caracteristice Greciei.

Ziua s-a incheiat cu o vizita ghidata pe Acropole. Cultura, istorie, civilizatie!

Ziua 3

Am pornit spre Peloponez.

Prima oprire-Istmul Corint- o minune infaptuita de om.

A urmat o vizita la domeniile viticole Nicolau unde am aflat cum se face agricultura sustenabila si cum producem vin organic.

A urmat o competitie in spiritul jocurilor Nemeene pe vechiul stadion din Nemeea.

Ziua s-a incheiat cu vizitarea vechii capitale Napflio.

Ziua 4

Am inceput ziua cu un joc antrenant despre schimbari climatice. A urmat o dezbatere aprinsa pro si contra energiei eoliene.

Am plecat apoi spre Centrul Cultural Stavros Niarhos. Aici se afla sediul Operei Nationale si al Bibliotecii Nationale a Greciei.Am vizitat centrul si am participat la workshopuri de constientizare a efectelor schimbarilor climatice.

Ziua s-a incheiat cu o vizita la Centrul de Protectie a broastelor testoase. Am vizitat centrul si am adoptat o broscuta ranita, Chewie. Ii vom urmari evolutia in viitoarele luni.

Ziua 5

Am inceput ziua cu o plimbare pe dealul Likavetus unde am identificat specii de copaci si plante specifice Greciei. Colegii nostri ramasi la scoala au realizat un poster dedicat proiectului.

A urmat un tur ghidat in Atena. Am urmarit cele mai frumoase si importante clădiri in stil neoclasic.

Si unde se putea incheia ziua? La Muzeul Acropole unde am putut vedea istoria antica a Atenei la ea acasa.

Ne-am luat bun ramas cu promisiunea unei revederi in viitor.

Și câteva impresii ale elevilor:

Daria: Sinceră să fiu, nu știam la ce să mă aștept de la acest proiect, fiind ceva mai diferit față de cele în care am participat de-a lungul timpului. Acum pot să spun convinsă faptul că va rămâne în amintirile mele ca o experiență plăcută și de neuitat. De ce spun asta? Ei bine, timp de 5 zile am trăit ca o elevă din Atena, dar am avut parte și de excursii în locuri absolut superbe. Am pășit în locuri istorice și am învățat cât este de important să te implici pentru a ajuta mediul înconjurător să prospere.

Larisa: A fost o experienta frumoasa, nu credeam ca o sa ajung pana aici. Sunt mandra de mine ca am reusit sa fac parte din acest proiect si ca am putut participa la toate activitatile. Grecia este o tara foarte frumoasa cu multe obiceiuri si traditii minunate din care ai ce invata, oameni buni si prietenosi cu care poti intipari amintiri. Erasmus, multumesc.

Rebeca: A fost o experienta foarte frumoasă,la început nu știam  la ce să ma aștept deoarece aceasta a fost prima data când am participat într-o mobilitate SEED,dar pot să spun  că este o experiență unicată. În aceste 5 zile am vizitat multe locații din Grecia ,dar am și cunoscut persoane minunate de la care am învățat foarte multe și cu care am creat multe amintiri.

Ștefania: Familia unde am locuit de a lungul proiectului  m-au făcut să mă simt ca un membru al familiei. Cred că acesta este cel mai important  lucru, nu este un lucru ușor  sa primești un străin la tine acasă, insa inca din prima zi aceștia m au primit cu brațele deschise.

Am învățat multe lucruri de la aceștia sper exemplu daca ai o pasiune reală indiferent de circumstanțe te vei întoarce întotdeauna la ceea ce iti place.

Doamna  Triantafyllopoulou  mi a povestit cum a inceput sa picteze si tot ce presupune acest lucru, nu doar ca s a întors la pasiunea ei de cand era copil insa se străduiește sa o facă din ce in ce mai bine. 

Chiar daca la inceput nu prea am vorbit cu Christina lucruri care nu au legătură cu proiectul , in a 3 zi mi am dat seama ca ar trebui sa profit din plin de aceasta ocazie si am început să ne apropiem si asa a început prietenia noastră. 

Mi a făcut plăcere sa particip la acest proiect .

Nety: Sinceră să fiu a fost mai mult ca o probă pentru mine,nu știam cum o sa ma acomodez. A fost prima mea experiență Erasmus pe care am trecut-o cu brio.Familia la care am stat,a fost foarte deschisă. Eram o simpla fata,pe care nu o cunoșteau ,dar totuși m-au primit si m-au considerat fata lor. De-a lungul acestei săptămâni am învățat lucruri interesante despre natură și cum să o protejăm, am vizitat multe monumentee istorice unice. 

Mi-a plăcut foarte mult acest proiect și mi-ar face nespusa plăcere să mai particip .

 

E.S.