New News Buzau header

Cititi aici ce legatura exista intre un Proiect Erasmus si prevenirea violentei in scoli. Vizite ale oamenilor legii la Liceului Teoretic Alexandru Marghiloman Buzău, Grădiniţa cu program prelungit nr.3 Buzău si Liceul de Arte Margareta Sterian

Prevenire violenta scoli BuzauÎn ziua de 22 noiembrie a.c., din cadrul Compartimentului de Analiza și Prevenirea Criminalității au organizat şi desfăşurat activități preventiv-informative la amfiteatrul Liceului Teoretic Alexandru Marghiloman Buzău.

Acțiunea a avut ca temă violența, traficul de persoane și utilizarea în siguranță a internetului.

Sesiunile au fost desfășurate în limba engleză, în cadrul întâlnirilor tip schimb de experiență între elevi din mai multe state, sub egida proiectului Erasmus „All the women around the world, unite!”.

A fost diseminat cadrul legislativ din România, evoluția fenomenelor menționate, un scurt istoric privind statutul femeilor din antichitate și până în prezent, aspecte privind factorii favorizanți ai traficului de persoane, utilizarea în siguranță a internetului.             Participanții au fost consiliați în vederea evitării situațiilor de pericol, dar și pentru prevenirea adoptării comportamentului delincvent.

La activități au participat peste 170 de cadre didactice și elevi din România, Italia, Portugalia, Ungaria și Turcia.

•          

Activități educativ-preventive desfășurate la o grădiniță din municipiul Buzău

Apropierea polițiștilor de copii pentru crearea sentimentului de siguranță încă din primii ani de viață este importantă pentru noi.       

În acest context, polițiștii sunt prezenți permanent printre copii, în diferite medii de ale acestora, pentru a le putea înţelege cât mai bine comportamentul, problemele, nevoile, astfel încât aportul consultativ să fie unul eficient.

De această dată, polițiștii din cadrul Biroului Siguranţă Şcolară au trecut pragul Grădiniţei cu program prelungit nr.3 Buzău, în cadrul proiectului educațional „Viaţa are prioritate!”, iar subiectele abordate au vizat în principal călătoria cu mijloacele de transport în comun, inclusiv în contextul deplasării în excursie.

Discuțiile pe care polițiștii le-au purtat cu preșcolarii au fost adaptate pentru vârsta şi capacitatea dor de a înţelege informaţia, concentrându-se pe subiecte referitoare la siguranța acestora în diferite contexte.

Polițițistii le-au vorbit şi despre siguranța lor când se deplasează pe stradă, sau când se află la locul de joacă, precum și despre cum să nu plece cu străini de la grădiniță, dacă nu au fost anunțați de părinți că vor fi aduși acasă de o altă persoană.

Tot ieri, polițiștii de la Siguranță Școlară au vizitat elevii Liceului de Arte Margareta Sterian Buzău, unde au abordat împreună teme legate de prevenirea și combaterea bullyingului.

Recomandări pentru siguranța copilului ca pasager în mijloacele de transport în comun!

Nu toţi copiii ajung la școală mergând pe jos. Unii elevi folosesc mijloacele de transport în comun sau sunt aduși la școală de părinţi sau de însoţitori. Atunci când circulă cu autobuzul, aceştia trebuie să știe că:

- În stație trebuie să aștepte liniștit sosirea mijlocului de transport! Alergatul și împinsul se pot sfârși cu un accident.

- Trebuie păstrată o distanță de siguranță față de marginea carosabilului!

- Atunci când autobuzul sosește în stație, trebuie să aștepte până când acesta se oprește definitiv! De-abia atunci se poate apropia și urca în el.

- În mijlocul de transport, trebuie să se urce în mod civilizat – elevii nu trebuie să se împingă unii pe alții! Trebuie să ocupe în liniște un loc: nu se aleargă și nu se țipă!

- Dacă autobuzul a sosit deja în stație – mai bine să-l piardă decât să fugă după acesta alergând pe carosabil, fără a respecta regulile de bază ale siguranței. Trebuie păstrată grija la coborârea din mijlocul de transport. Nu trebuie să sară pe scări; este bine ca elevul să se țină de bara ajutătoare. Trebuie să aibă grijă în special iarna, când este alunecos.

- Nu are voie să treacă direct prin fața sau prin spatele vehiculului, pentru că nu este vizibil pentru șoferul respectivului vehicul. Este interzisă intrarea pe carosabil prin fața sau spatele autobuzului.

I.G.