News Buzau new header Craciun

Simpozion judetean cu participare natională - ,,FARMECUL CRĂCIUNULUI - TRADIȚII ȘI OBICEIURI”, la Şcoala Gimnazială Maxenu - Structura G.P.N.Maxenu

Simpozion Otelea Farmecul Craciunului MaxenuLa Şcoala Gimnazială Maxenu - Structura G.P.N.Maxenu, jud. Buzău, joi, 26 ianuarie 2023, s-a desfăşurat Simpozionul județean cu participare naţională ,,Farmecul Crăciunului - tradiții și obiceiuri”, activitate din cadrul Proiectului Educaţional ,,Credinţa şi copiii”, aflat la ediția a VII-a, coordonat de d-na prof. înv. preşc. Oţelea Mihaela și d-na prof. înv. preșc. Simion Andreea Elena.

       Proiectul se derulează în colaborare cu Parohia Maxenu ,,Biserica Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, loc. Maxenu, Parohia Tuturor Sfinților ,,Biserica Eroilor Buzău”, Palatul Copiilor Buzău, Casa Corpului Didactic Buzău, Școala Gimnazială Nr.11 Buzău, Grădinița cu Program Prelungit ,,Lumea Copilăriei’’, Rm. Sărat și Primăria Comunei Țintești.

         În cadrul acestui simpozion au fost prezentate 110 lucrări pe teme de educaţie religioasă ale elevilor sau ale cadrelor didactice, trimise din 27 de judeţe, respectiv din 62 de unităţi şcolare de învăţământ din județ și din ţară.

           Au fost prezentate creaţii literare, creaţii în versuri, cu şi despre educaţia religioasă ale elevilor sau cadrelor didactice, proiecte educaţionale, referate, activități opționale, proiecte didactice derulate în unităţi şcolare pe tema educaţiei religioase.

          Comisia de evaluare a lucrărilor din cadrul simpozionului a fost alcătuită din membrii: prof. Matache Ioana - reprezentant Palatul Copiilor Buzău, preot paroh Stroe Ionel - Biserica Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, preot paroh Stanciu Cătălin Gheorghe - Biserica Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, prof. Stănescu Mihai – director Școala Gimnazială Maxenu, prof. de religie Palade Maricela - Școala Gimnazială Maxenu, prof. de religie Olteanu Oana - Școala Gimnazială Nr. 11 Buzău, prof. înv. preșc. Simion Andreea Elena – director G.P.P. Lumea Copilăriei, Rm.Sărat, viceprimar Lambru Iulian - Primăria Comunei Țintești, prof. înv. preșc. Oțelea Mihaela - coordonator / inițiator proiect G.P.N. Maxenu, vicepreședinde al comisiei de evaluare - prof. Roșioru Robert - inspector de religie și președinte al comisiei de evaluare - prof. dr. Damian Antonia - inspector școlar pentru educație permanentă și activități extrașcolare.

           Simpozionul a vizat schimbul de experienţă cu privire la implicarea preșcolarilor, elevilor și cadrelor didactice în activități de educație religioasă, prin intermediul cărora dorim să promovăm cultivarea comportamentului moral religios, cunoașterea și aplicarea normelor de conduită moral creștină la copiii de vârstă preșcolară și școlară.

         Crăciunul este sărbătoarea cea mai iubită de copii pentru că în această perioadă se împodobește bradul, iar în noaptea Ajunului vine încărcat cu daruri batrânul Moș Crăciun. Dar semnificația religioasă a acestei sărbători este cu totul alta, iar ei trebuie să o cunoască încă din frageda pruncie.

         În primul rând, copilul trebuie să știe că această sărbătoare este una dintre cele mai mari sărbători creștine, cu o semnificație mult mai profundă decât mesajul cadourilor, mesele îmbelșugate, farmecul colindelor și jocurilor în jurul bradului împodobit.

       „Crăciunul este pentru totdeauna, nu doar pentru o zi, este dragoste, dorinţa de a trăi împreună, de a dărui, toate acestea nu sunt de pus deoparte ca nişte clopoţei, lumini şi beteală argintie într-o oarecare cutie pe un raft. Binele pe care îl faci pentru alţii este binele pe care ţi-l faci ţie.” - Norman Brooks

         Prin această activitate dorim să promovăm cultivarea virtuţiilor creştine care vor contribui la dezvoltarea unui comportament moral-religios al copiilor de vârstă preșcolară și şcolară, precum şi la dezvoltarea interesului pentru păstrarea datinilor și obiceiurilor specifice Nașterii Domnului, clădind astfel cu încredere şi demnitate statutul de bun creştin.

           Mulţumim membrilor din comisia de evaluare, dar şi cadrelor didactice participante / colaboratoare în realizarea cărţii de educaţie religioasă!

          Felicitări tuturor participanţilor, cadrelor didactice îndrumătoare şi îi aşteptăm cu drag la următoarele activităţi organizate în unitatea noastră şcolară!          

          Mai multe informaţii puteţi găsi pe www.lagradinita.ro, ne-a declarat d-na prof. înv.preşc. Oţelea Mihaela, coordonatoarea/inițiatoarea acestui proiect.

I.G.