New News Buzau header

Alertă meteo! Cod portocaliu si galben in Buzau. Cod roșu în Carpatii Meridionali.

Avertizare MeteoMeteorologii Administrației Naționale de Meteorologie au emis Cod roșu în România. Este alertă meteo ANM în țară care vizează mai multe fenomene neobișnuite pentru această perioadă. Rafalele vor avea și 140 de kilometri la oră Conform experților în meteorologie, vremea se va răci foarte tare în zilele care urmează, astfel că a fost emis chiar și un cod roșu în România până la sfârșitul săptămânii. Elena Mateescu, șefa Adiministrației Naționale de Meteorologie, a anunțat că în zona de munte rafalele de vânt vor atinge și chiar depăși 140 de kilometri pe oră.

Cod galben de vânt în restul României

În restul României va fi cod galben, unde rafalele de vânt vor fi de 50-70 de kilometri pe oră. Nici din punct de vedere al temperturilor nu va fi mai bine. Acestea vor scădea foarte mult, de la 23, 24 de grade Celsius cât aam avut în aceste zile, la doar câteva grade Celsius.

ANM anunță că avertizările meteo se menţin în vigoare până miercuri, la ora 21.00. În acest timp se vor înregostra intensificări ale vântului, precipitaţii moderate cantitativ, răcire accentuată, până la îngheţ la sol şi brumă.

Unde se vor înregistra precipitații și sub ce formă

„În intervalul menţionat, precipitaţiile se vor extinde treptat dinspre vest şi vor cuprinde cea mai mare parte a ţării. Vor fi ploi, iar din a doua parte a nopţii de luni spre marţi (27/28 martie) îndeosebi în jumătatea de nord se vor semnala precipitaţii mixte (măzăriche, lapoviţă şi ninsoare), iar la munte vor predomina ninsorile şi local se va depune strat nou de zăpadă.

Pe alocuri, cantităţile de apă vor depăşi 15…20 l/mp. Vântul se va intensifica treptat în toate regiunile cu viteze în general de 45…65 km/h, iar în zona montană înaltă va sufla tare”, au arătat meteorologii.

Marți și miercuri, 28 și 29 aprilie, vreme rece

Marţi şi miercuri vremea va fi rece pentru perioada calendaristică în toată ţara, iar temperaturile minime vor fi preponderent negative astfel că își va face apariția și chiar îngheţul la sol.

De asemenea, în sud-estul României, în seara zilei de luni vor fi ploi ce pot avea şi caracter torenţial, însoțite de descărcări electrice şi posibil căderi de grindină.

„În intervalul menţionat, local şi temporar în Banat, Crişana, vestul Transilvaniei, Dobrogea şi în estul Munteniei vor fi intensificări ale vântului cu viteze de peste 55…65 km/h. În zona montană înaltă (în general la altitudini mai mari de 1700 m), rafalele vor depăşi 80…90 km/h, viscolind ninsoarea şi determinând diminuarea semnificativă a vizibilităţii”, anunță ANM.

Cod Portocaliu de viscol

Nu în ultimul rând, în intervalul menţionat va fi Cod Portocaliu cu intensificări susţinute ale vântului, viscol puternic, în Carpaţii Meridionali, de Curbură şi în Munţii Apuseni, la înălțimi de peste 1.500 de metri. Sub atenționarea mete se regăsesc judeţele Bihor, Cluj, Alba, Caraş-Severin, Braşov, Covasna, Vrancea, Buzău şi Prahova.

SURSA: ANM