UPDATE (torte si Siriu) - FOTO/VIDEO - Ziua Armatei Romaniei - 25 octombrie 2015. Vezi aici programul ceremoniei si insemnatatea sarbatorii nationale

Asa cum ne-am obisnuit in fiecare an, Garnizoana Buzau organizeaza la aceasta ora activitati menite sa aminteasca si sa cinsteasca lupta si jertfa Armatei Romaniei. Astfel, militarii din Garnizoana Buzau participa la ceremonii militare si religioase cu depuneri de coroane de flori,

 care se desfasura, astazi, 25 octombrie 2015, incepand cu ora 10.00, la Monumentul „Regimentului 48 Infanterie” din Parcul Eroilor, iar la ora 13.30, la Monumentul “Ostasului Erou” din localitatea Siriu, judetul Buzau. Tot in cadrul manifestarilor dedicate „Zilei Armatei Romane”, cu incepere de la orele 19.30, va avea loc ceremonia militara de retragere cu torte, pe traseul Piata Daciei - Aleea Trandafirilor - Bulevardul Unirii – Bulevardul Maresal Alexandru Averescu La activitate sunt invitati sa participe oficialitati locale civile si militare, reprezentanti ai institutiilor publice, cadre militare in activitate, in rezerva si retragere, veterani de razboi, si corespondenti ai mass-media. Devenita simbol al tuturor bataliilor si eroilor neamului romanesc, data de 25 Octombrie a ramas intiparita in sufletele romanilor ca zi in care tara isi sarbatoreste Armata si pe cei care au fost sau sunt in slujba ei. Din 1830, anul infiintarii armatei romane moderne, pana in 1951, in traditia romaneasca nu a existat o zi dedicata exclusiv sarbatoririi acestei institutii. Aflata in centrul atentiei publice, mai ales dupa Razboiul de Independenta din 1877-1878, armata a participat anual la manifestarile prilejuite de Ziua Inaltarii Domnului, devenita, dupa Primul Razboi Mondial Ziua Eroilor, si la cele din Ziua Nationala a Regatului Romanei (10 Mai).

 

In 1958,  prin Ordin al ministrului fortelor armate, s-a revenit la traditiile unitatilor si marilor unitati carora li s-a permis sa-si sarbatoreasca sau sa comemoreze principalele momente din toata perioada existentei lor. Ideea dupa care intreaga armata romana isi avea "samburele" in Divizia "Tudor Vladimirescu" devenea astfel de domeniul trecutului. In anul urmator retragerii armatei sovietice din Romania, prin Decretul nr. 381 din 01.10.1959, Ziua Fortelor Armate a fost mutata pe data de 25 Octombrie. In Decret nu se face nici o referire explicita la motivul acestei  decizii. La vremea respectiva, ea a reprezentat un act de curaj. Motivul principal al deciziei de schimbare a Zilei Armatei trebuie cautat in faptele de arme ale Armatei Romaniei si in rezultatul acestora: reintregirea granitei de Vest a Romaniei si anularea, de facto, a prevederilor Dictatului de la Viena.  Acesta a fost singurul obiectiv strategic national, realizat efectiv de Armata Romana pe campul de lupta, recunoscut juridic in art. 2 al Tratatului de pace dintre Romania si Puterile Aliate si Asociate, incheiat la 10 februarie 1947. 

 

I.G.

 

 

 

Adaugă comentariu

ATENTIE! Daca ne furnizati date cu caracter personal, inseamna ca sunteti de acord cu politica noastra de confidentialitate!


Codul de securitate
Actualizează