New News Buzau header

Schimbări în sistemul de pensii. Hotărârea a apărut în Monitorul Oficial

schimbare pensiiSunt anunțate schimbări la sistemul de pensii din România. Președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a vorbit despre Ordonanța de Guvern, care a fost adoptată și publicată în Monitorul Oficial. Sunt schimbări și în ceea ce privește cumpărarea vechimii în muncă.

Sistemul de pensii din România va suferi modificări. Anunțul a fost făcut de președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu. Acesta a vorbit despre pensionare și despre cumpărarea vechimii în muncă. De asemenea, vor fi modificări și cu privire la recalcularea pensiilor.

Ordonanța de Guvern care prevede aceste modificări a fost adoptată și publicată în Monitorul Oficial. Ea face referire în primul rând la cumpărarea vechimii în muncă. Președintele CNPP spune că aceste contracte aduc venituri imediate, pe termen scurt. Valoarea contractelor încheiate până în prezent este de peste 420 de milioane de lei. Din acest motiv, românii vor putea cumpăra vechime în muncă până în decembrie 2024.

„Contractele de asigurare sociale privind cumpărarea de vechime retroactivă în muncă, care fuseseră prelungite până în 31 august, au reprezentat un lucru foarte bun și aduc venituri imediate pe termen scurt. Avem 130.500 de contracte încheiate pe Ordonanța 163/2020, a căror valoare depășește 420 de milioane. Am considerat util ca această formă să continue și pe viitor, astfel încât viitorii pensionari pot să-și mai cumpere vechime până la 31 decembrie 2024” a spus Daniel Baciu la România TV.

Decizia cu privire la data până la care se poate cumpăra vechimea în muncă a fost adoptată în ședință de Guvern și publicată în Monitorul Oficial, OUG 70 din 31 august 2023.

Dosare pensii

Sursa foto: Arhiva EVZ

Li se prelungește contractul angajaților din CNPP cu contract pe perioadă determinată

Președintele Casei Naționale de Pensii a vorbit și despre contractele angajaților instituției. El spune că au fost prelungite cele a căror perioadă determinată era până la 31 august. Lor li s-a prelungit contractul pentru un an. Daniel Baciu spune că prelungirea s-a făcut pentru că, după ce vor finaliza procesul de digitalizare și evaluare a dosarelor de pensii, vor fi alte operațiuni importante.

Operațiunile despre care vorbește președintele CNPP trebuie făcute „cu ajutorul acestor angajați și vorbesc în principal de certificarea datelor din carnetul de muncă pentru perioada de dinainte de 1 aprilie 2001”. După această dată, totul este digitalizat.

„Vrem să le automatizăm și digitalizăm, fiind foarte ușor să putem calcula pensiile pe viitor. Vorbim despre emiterea deciziilor de pensii în sistem centralizat. Vorbim despre 5 milioane de decizii care se vor emite și transmite către Casele Teritoriale de Pensii în vederea verificării, îndosarierii, împlicuirii și transmiterii către beneficiari, către pensionari. Vorbim și despre calcularea dosarelor de pensii provenite din vechiul sistem. Aici avem în jur de 165.000 de dosare pe care va trebui să le evaluăm după ce avem noua formulă de calcul în noul act normativ care vizează sistemul public de pensii”, a mai spus președintele CNPP.

Pensii 2023. Cât este indemnizația și care pensionari o primesc

Daniel Baciu a vorbit și despre indemnizația pentru pensionari, despre care spune că a fost de 429 de lei. Aceasta a oscilat în anumite zone ale țării. Este vorba despre județele: Bistriţa-Năsăud – 495 lei, Maramureş – 495 lei și Cluj – 478 de lei.

Cei mai mulți beneficiari ai indemnizației pentru pensionari au fost în:

Bucureşti – 48.350 pensionari

Suceava – 42.196 pensionari

Dolj – 37.653 pensionari

Iaşi – 37.120 pensionari

Prahova – 35.466 pensionari.

În cazul pensionarilor agricultori, indemnizația a fost de 302 de lei. Valoarea aceasta e fost depășită în: Ilfov – 433 lei, Gorj – 390 lei și Sectorul 5 din București – 397 de lei. Ca și număr de beneficiari, Iașiul ocupă primul loc, cu 7.381 persoane. Este urmat de Botoșani, cu 6.994 persoane și Dolj, cu 6.917 persoane.

Beneficiază de această indemnizații seniorii cu venituri mai mici de 1.125 de lei. Această sumă este cumulul pensiei cu indemnizația. De asemenea, pentru a beneficia de acest ajutor, persoanele trebuie să aibă calitatea de pensionar al sistemului public și să aibă domiciliu în România.

Persoanele care primesc venituri atât din sistemul public, cât și din sisteme neafiliate acestuia, alături de drepturile stabilite și acordate de sistemul public de pensii prin legislația specifică, vor avea în vedere totalul acestor surse de venit la stabilirea eligibilității pentru indemnizația socială pentru pensionari.

 

SURSE: CNPP, Gov.ro, EVZ.o