News Buzau new header Craciun

Razii la detinatorii de substante periculoase! Dosare penale și sancțiuni aplicate pentru neregulile constatate

substante periculoase controaleLa data de 19 septembrie a.c., polițiștii din cadrul Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au desfășurat acțiuni pe linia prevenirii, identificării şi sancţionării faptelor de natură penală şi contravenţională derulate de către persoanele fizice și juridice care comercializează și utilizează substanțe periculoase și deșeuri.

Acţiunile au avut în vedere verificarea modului în care sunt respectate prevederile legislaţiei în vigoare de persoanele fizice sau agenţii economici înregistraţi sau autorizaţi să efectueze operaţiuni cu produse de protecţie a plantelor, care diminuează stratul de ozon, precum şi depistarea neregulilor ce pot prezenta riscuri majore de producere a unor evenimente grave pentru sănătatea populaţiei şi a mediului înconjurător.

În cadrul acțiunii, în comuna Gherăseni, într-o incintă în care se aflau mai multe utilaje agricole, poliţiştii au descoperit mai mulţi saci depozitați în aer liber, ce conţineau îngrăşăminte pe bază de azot şi mai multe ambalaje ce provin de la produse de protecţia plantelor.

          În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că proprietarul nu deținea documente de securitate pentru cele 4200 de kilograme de îngrășăminte.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri, nesupravegherea şi neasigurarea depozitelor de deşeuri şi substanţe periculoase, precum și nerespectarea obligaţiei de depozitare a îngrăşămintelor chimice şi a produselor de protecţia plantelor numai ambalate în locuri protejate conform prevederilor O.U.G. nr. 195/2005 privind protecţia mediului.

Totodată, la o societate comercială din municipiul Buzău, în urma controlului a fost descoperită o butelie ce ar conține freon, fără ca societatea să deţină autorizaţie de mediu pentru activităţi cu substanțe ce dăunează stratului de ozon.

Faţă de administratorul agentului economic a fost luată măsura sancţionării contravenţionale conform O.U.G. nr. 195/2005 privind protecţia mediului.

 

R.F.