Tot mai multi preoti ii fac PLANGERE PENALA asa zisului arhiepiscop Ciprian (DOCUMENT IN PREMIERA!)

Plangere Penala IPS CiprianIn urma abuzurilor tot mai dese ale lui "Cezar Spiridon, cu pseudonimul religios Ciprian Câmpineanul, care are funcția de arhiepiscop angajat al subunității Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei din cadrul cultului Biserica Ortodoxă Română", tot mai multi preoti ii fac plangere penala de abuz in serviciu, santaj, amenintare, hartuire, denigrare si discriminare...

Iata cum in urma mai multor fapte nelegiuite ale sus numitului, un preot din Vrancea ii face "Plangere Penala" Arhiepiscopului Buzaului si Vrancei (in prezent, potrivit siteurilor de justitie, IPS Ciprian are peste 20 de procese penale si civile): 

 

"Către: Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău

                              DOMNULE PRIM PROCUROR

Subsemnatul GOLEŞTEANU NICOLAE, domiciliat în comuna Urecheşti, judeţul Vrancea, strada Cireşului, nr.2, identificat cu C.I. seria VN nr. 458379, CNP 1480102390714, depun prezenta:

                                  

                                 PLÂNGERE PENALĂ

împotriva numitului Cezar Spiridon, cu pseudonimul religios Ciprian Câmpineanul, care are funcția de arhiepiscop angajat al subunității Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei din cadrul cultului Biserica Ortodoxă Română. Pârâtul are sediul profesional la adresa Aleea Episcopiei, nr.3, Buzău, județul Buzău.

În fapt

Subsemnatul sunt preot misionar ortodox al unei grupări religioase înființată legal conform prevederilor Legii 489/2006 privind libertatea religioasă.

Împotriva mea și a membrilor Grupării Religioase Sfântul Nicolae au fost săvârșite mai multe acțiuni de intimidare și hărțuire.

Duminică, 25.09.2016, pârâtul Cezar Spiridon, cu pseudonim religios Ciprian, a venit în biserica parohiei Urechești și, la finalul slujbei religioase, a făcut afirmații publice.

Aceasta a fost publicată, pe data de 27.09.2016, de NEWS BUZĂU sub titlulVIDEO CAMERA ASCUNSA - Abuz de putere, amenintari, santaj si multa nesimtire… - ingredientele vizitei “pastorale” a lui Cezar Spiridon zis si IPS Ciprian, la parohia Urechesti – Vrancea

 la adresa: http://www.newsbuzau.ro/social/8574-video-camera-ascunsa-abuz-de-putere-amenintari-santaj-si-multa-nesimtire-ingredientele-vizitei-pastorale-a-lui-cezar-spiridon-zis-si-ips-ciprian-la-parohia-urechesti-vrancea

Rog să luați act de prevederile L489/2006 privind faptul că BOR cultul și subunitățile acestuia sunt persoane juridice de utilitate publică.

"Art. 8. – (1)Cultele recunoscute sunt persoane juridice de utilitate publică. (2) De asemenea, sunt persoane juridice şi părţile componente ale cultelor, aşa cum sunt menţionate în statutele sau codurile canonice proprii, dacă îndeplinesc cerinţele prevăzute în acestea."

În acest cuvânt pârâtul mi-a adus numeroase jigniri și a amenințat membrii grupării religioase, din care fac parte. Vă pun la dispoziție înregistrarea audio (făcută într-un spațiu public).

Iată afirmațiile posibil infracționale ale pârâtului Cezar Spiridon:

min. 2,08 : "Toată viața acest om, consătean al d-voastră a fost un actor, un năimit, un mercenar, numai pentru bani a făcut toate acestea, constituie o rușine a comunității..."

min. 8,29: "De curând mi-a venit lista cu numele a 13 persoane despre care vrem..."

min. 10,50: pârâtul citește lista cu nume a membrilor Grupării Religioase

apoi continuă: "E posibil ca numele unor persoane să fie trecute fără să știe. Voi veți da o declarație că ați fost înșelați sau că vi s-a falsificat semnătura."

min. 14,00: "Vom face demersuri și la Parlament și la Guvern"

min.15,53: "Vom face cercetări cu persoanele respective....să vină și să facă declarații"

Membrii Grupării Religioase Sfântul Nicolae au venit la poarta subsemnatului să se plângă de faptul că au primit amenințări din partea pârâtului și se fac presiuni asupra lor, de către preoți, pentru a depune la Protopopiat plângeri de înșelăciune la adresa subsemnatului.

Acestea sunt acte de incitare la săvârșirea unor infracțiuni, violență verbală, discriminare religioasă și învrăjbire religioasă care-l caracterizează pe pârâtul Cezar Spiridon, alias Ciprian Câmpineanul. Acesta a săvârșit aceste infracțiuni în formă continuată.

Comportându-se în România ca într-un sat fără câini, Cezar Spiridon alias Ciprian se substituie organelor de cercetare penală, amenințând și șantajând oamenii să dea declarații false. Cu aceste declarații false, pârâtul vrea să se adreseze organelor de cercetare pentru a fi hărțuit în anchete și procese înscenate cu posibilul concurs al unor angajați funcționari ai instituțiilor publice ale Statului Român.

Această faptă a pârâtului Cezar Spiridon este încadrată la infracțiunea de Influențarea declarațiilor, art.272 Cod Penal și se pedepsește cu închisoare de la unu la cinci ani. Deasemeni fapta lui Cezar Spiridon se încadrează și la infracțiunea de Inducerea în eroare a organelor judiciare, art.268, Cod Penal și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Cum poate să probeze posibilul infractor arhiepiscop de Buzău și Vrancea, cu documente care să conțină numele și acordul expres al semnatarilor, că cei citiți de pe listă au fost vreodată membri ai Bisericii Ortodoxe Române?

Rugăm organele de cercetare penală să stopeze activitatea infracțională a arhiepiscopului pârât.

Sunt de notorietate instigările publice făcute de pârât în discuții publice:

1.

2.  http://www.newsbuzau.ro/index.php/eveniment/7142-incredibil-ips-ciprian-instiga-preotii-la-bataie-si-face-trafic-d-einfluenta-pe-langa-parchetele-din-buzau-si-vrancea-cititi-scrisoarea-parintelui-vasilica-militaru-de-la-petru-voda

3.

Adaug reportajele făcute de televiziuni publice:

1. Emisiunea Observator de la Antena 1 TV din 21.06.2016: Când un înalt preot îndeamnă la violență

2. Emisiunea Focus de la Prima TV din 25.06.2016: Parcă Dumnezeu nu bate cu parul

http://www.primatv.ro/stiri-focus/parca-dumnezeu-nu-bate-cu-parul.html

În luna iulie a apărut BROȘURA editată și tipărită cu binecuvântarea numitului Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.

Referitor la BROȘURA publicată de Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, menționez faptul că aceasta trebuia să aibă un rol intern, distribuită prin bisericile B.O.R.. Or, broșura a fost distribuită prin cutii poștale și instituții publice din Focșani și Buzău.

Broșura conține mesaje de înspăimântare a populației cu citate care induc ideea de periculos și interzis.

Iată câteva exemple:

"Feriți-vă de proorocii mincinoși, care vin la voi în haine de oi, iar pe dinăuntru sunt lupi răpitori."

"FERIȚI-VĂ DE PREOȚII FALȘI ȘI DE EPISCOPII FALȘI!"

Broșura conține la paginile 19 și 20 fotografii cu imaginea mea. Înaintea de expunerea mai multor fotografii ale unor persoane defăimate în BROȘURĂ, la pagina 12 se afirmă, citez: "Priviți-le cu atenție fețele și meditați la păcatele ce i-au determinat să se rupă de comuniunea Bisericii dreptmăritoare!"

Subliniez că subsemnatul sunt un pensionar, nu sunt o persoană publică, și îmi exercit o credință religioasă într-un spațiu privat și într-un grup restrâns de perosane.

Noul Cod Civil al României garantează dreptul la imagine al unei persoane. Iată textul explicit încălcat de Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, prin publicarea unei BROȘURI cu imaginea subsemnatului, citez:

"Art.73. Dreptul la propria imagine. (1) Orice persoană are dreptul la propria imagine. (2) În exercitarea dreptului la propria imagine, ea poate să interzică ori să împiedice reproducerea, în orice mod, a înfățișării sale fizice ori a vocii sale sau, după caz, utilizarea unei asemenea reproduceri. Dispozițiile art.75 rămân aplicabile."

Sub fotografia mea de la pagina 19 din BROȘURĂ este specificat cu litere roșii, citez: "Goleșteanu Neculai - fost preot la Parohia Urechești II, jud. Vrancea, caterisit pentru grave abateri disciplinare; din pricina lăcomiei, s-a asociat cu Vatră Giorgică, pentru că nu a acceptat pensionarea la vârsta de 68 de ani."

M-am pensionat de bunăvoie la vârsta de 67 de ani începând cu data de 01.03.2015 . Am o pensie de 11 milioane de lei.

Deci, afirmația "nu a acceptat pensionarea" este falsă.

Este libertatea mea religioasă dacă vreau să mai ajut credincioși pentru mântuirea și ajutorarea lor sufletească.

Afirmația "din pricina lăcomiei" este nu numai discriminatorie dar și jignitoare la adresa mea. Arhiepiscopia a vrut să inducă ideea că eu îmi desfășor atribuțiile de preot într-o grupare religioasă din lăcomie. Este la fel cum ar spune cineva că Biserica Ortodoxă Română este o afacere de înșelare a oamenilor cu iluzii, din pricina lăcomiei preoților B.OR..

Desigur că aceasta este o afirmație jignitoare și defăimătoare la adresa personalului clerical și onest al B.O.R.. Credința religioasă și practicarea credinței religioase este o problemă sufletească a oricărui cetățean român, garantată de Constituție și întărită prin Legea 489/2006 privind libertatea religioasă.

Prezentarea ca "impostor" se găsește și în BROȘURĂ la pagina 6 a acesteia, citez: "Referitor la slujbele săvârșite de acest impostor - căruia i s-a mai adăugat un preot caterisit, Goleșteanu Neculai ...". Arhiepiscopia a dorit să inoculeze cititorilor BROȘURII că subsemnatul este "o persoană care caută să înșele", un "șarlatan" și un "mincinos" așa cum se explică cuvântul impostor din DEX, prezentat în subsolul paginii 6 din BROȘURĂ.

Apariția BOȘURII "FERIȚI-VĂ DE PREOȚII FALȘI ȘI DE EPISCOPII FALȘI!" în care sunt prezentate imagini cu persoana subsemnatului și comentarii defăimătoare și mincinoase au avut ca scop inducerea în rândul cetățenilor din județele Vrancea și Buzău a ideii că orice inițiativă de manifestare religioasă ortodoxă în afara B.O.R. este periculoasă și ilegală.

În ediția din 18.07.2016, ziarul PUTEREA - cotidian național tipărit, a publicat articolul intitulat: "ÎPS Ciprian, arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, instigă la violență și comandă broșuri tabloide" care are adresa de internet: http://www.puterea.ro/dezvaluiri/ips-ciprian-arhiepiscopul-buzaului-si-vrancei-instiga-la-violenta-si-comanda-brosuri-tabloide-140677.html.

Citez din articol doar un fragment ce conține părerea autorului Ionel Sclavone: "Cărțulia pare mai curând o răutate, un act de răzbunare gratuită, concepută de o persoană frustrată că nu le poate face mai mult rău opozanților. Împănat cu numeroase citate și exemple din Biblie, ca să dea impresia unui act de justiție inspirat și în acord cu Divinitatea, textul este o înșiruire de atacuri la persoană și acuzații dintre cele specifice materialelor mediocre de propagandă sau articolelor publicate în presa tabloidă."

Am găsit pe site-ul aceluiași ziar PUTEREA - cotidian național tipărit, la adresa de internet: http://www.puterea.ro/dezvaluiri/ips-ciprian-acuzat-de-camatarie-143408.html, publicat, în ziua de 01.09.2016, articolul intitulat:  "ÎPS Ciprian acuzat de cămătărie", despre declarația unui reprezentant al Arhiepiscopiei, preotul Nicolae Moraru, citez:

"50.000 de broșuri tabloide din banii enoriașilor

Preotul Nicolae Moraru, reprezentantul Arhiepiscopiei, a precizat că broșura a fost editată cu scopul de a informa enoriașii cu privire la impostorii ce se pretind slujitori ai Bisericii și a fost tipărită într-un tiraj de 50.000 de exemplare din fondurile Bisericii: „A fost tipărită la o tipografie privată și a costat sub 0,5 lei pe exemplar dar nu vă pot spune suma exacta deoarece nu am mandat în acest sens“."

Tirajul de 50.000 de exemplare al BROȘURII, aria de răspândire pe două județe, distribuirea lor în căsuțe poștale și în instituții publice, în afara bisericilor B.O.R., a creat un impact major asupra populației din cele două județe.

Vă prezint câteva prevederi legale referitoare la actvitatea religioasă a subsemnatului și a membrilor Grupării Religioase Sfântul Nicolae.

Este interzisă urmărirea penală pentru apartenența la o grupare religioasă constituită în condițiile prevăzute de legea specială, conform Legii 489/2006 privind libertatea religioasă, Art.1, alin.(2), citez:"Nimeni nu poate fi împiedicat sau constrâns să adopte o opinie ori să adere la o credinţă religioasă, contrară convingerilor sale, şi nici nu poate fi supus vreunei discriminări, urmărit sau pus într-o situaţie de inferioritate pentru credinţa, apartenenţa sau neapartenenţa sa la o grupare, asociaţie religioasă sau un cult ori pentru exercitarea, în condiţiile prevăzute de lege, a libertăţii religioase."

Deasemeni aceeași L 489/2006 interzice "prelucrarea datelor cu caracter personal legate de convingerile religioase" precum și obligarea persoanelor de a-și menționa religia "în orice relaţie cu autorităţile publice", potrivit Art.5, alin.(5) și (6), citez:

"(5) Este interzisă prelucrarea datelor cu caracter personal legate de convingerile religioase sau de apartenenţa la  culte, cu excepţia desfăşurării lucrărilor de  recensământ  naţional aprobat prin lege sau în situaţia în care persoana vizată şi-a dat, în mod expres, consimţământul pentru aceasta.  

(6) Este interzisă obligarea persoanelor să îşi menţioneze religia, în orice relaţie cu autorităţile publice sau cu persoanele juridice de drept privat."

Iată ce prevede Legea 489/2006, privind gruparea religioasă, citez: "Art. 6. – (1) Gruparea religioasă este forma de asociere fără personalitate juridică a unor persoane fizice care, fără nici o procedură prealabilă şi în mod liber, adoptă, împărtăşesc şi practică o credinţă religioasă.".

Vă pun la dispoziție și celelalte prevederi legale privind libertatea religioasă, citez:

"Art. 5. – (1) Orice persoană are dreptul să îşi manifeste credinţa religioasă în mod colectiv, conform propriilor convingeri şi prevederilor prezentei legi, atât în structuri religioase cu personalitate juridică, cât şi în structuri fără personalitate juridică.

(2) Structurile religioase cu personalitate juridică reglementate de prezenta lege sunt cultele şi asociaţiile religioase, iar structurile fără personalitate juridică sunt grupările religioase.

(3) Comunităţile religioase îşi aleg în mod liber structura asociaţională în care îşi manifestă credinţa religioasă: cult, asociaţie religioasă sau grup religios, în condiţiile prezentei legi. 

(4) În activitatea lor, cultele, asociaţiile religioase şi grupările religioase au obligaţia să respecte Constituţia şi legile ţării şi să nu aducă atingere securităţii publice, ordinii, sănătăţii şi moralei publice, precum şi drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului.".

Cuvântul "cult" are mai multe sensuri în limba română, citez: "CULT1,culte,s. n.1.Omagiu care se aduce divinității prin acte religioase; manifestare a sentimentului religios prin rugăciuni și prin acte rituale; totalitatea ritualurilor unei religii.2.Sentiment exagerat de admirație, de respect, de venerație, de adorație față de cineva sau de ceva. ◊Cultul personalității= atitudine sistematică de admirație (exagerată) provocată și controlată cu privire la un conducător (sau la o personalitate), considerat ca înzestrat cu calități deosebite de ordin intelectual, afectiv, organizatoric etc.3.Religie, confesiune. – Dinfr.culte,lat.cultus. Sursa:DEX '09 (2009)".

Cuvântul "ortodox" este și el cu mai multe sensuri, citez:" ORTODÓX, -Ă,ortodocși, -xe,adj.1.Care ține de Biserica creștină răsăriteană, de ortodoxie, care este conform cu doctrina acestei biserici; (despre persoane) care este adept al ortodoxismului. ♦ (Substantivat) Persoană de religie creștină răsăriteană.2.Conform cu o concepție, cu o doctrină, cu dogma unei religii; (despre oameni) care urmează cu fermitate (sau dogmatic) o asemenea doctrină. – Dinngr.orthódoxos,lat.orthodoxus,fr.orthodoxe. Sursa:DEX '09 (2009)".

Dicționarul nu pomenește nimic despre apartenența la BOR referitor la "cult" și "ortodox". Nici o lege specială nu definește cuvintele "cult" și "ortodox" ca fiind exclusivitatea structurii religioase BOR.

Sensul unei comunităţi religioase, inclusiv al unei grupări religioase, este de a oficia în comun activităţi cultice şi liturgice. Aceste activități cultice sunt conduse de un lider spiritual numit în diverse moduri: preot, pastor, păstor, învățător, guru, imam, rabin. Legea nu interzice folosirea uneia din aceste denumiri în activitatea religioasă.

Denumirea de "cult" atribuit unei structuri religioase, aşa cum prevede Legea 489/2006, nu exclude ca o grupare religioasă să desfăşoare orice activitate cultică, adică religioasă.

Este absurd și abuziv ca BOR să aibă pretenția exclusivității absolute și asupra denumirii de "preot".

Iată și definiția din dicționar a cuvântului, citez: "PRÉOT,preoți,s. m.(În majoritatea religiilor primitive sau superioare) Persoană care oficiază cultul religios, fiind, în această postură, mijlocitor între om și divinitate și reprezentând pe semenii săi în sfera sacrului, fără a o perturba; popă. ♦Fig.Persoană care slujește un ideal, o învățătură; apostol. ◊Mare preot= conducătorul suprem al cultului (la vechii evrei, egipteni etc.). –Lat.presbiterum. Sursa:DEX '09 (2009)".

Subsemnatul sunt preot, dar nu personal al cultelor, deci nu mă încadrez din punct de vedere juridic în prevederile noului art.23, alin.4 din L489/2006 republicată în 2014.

Este aberant să se afirme că o grupare religioasă are dreptul să-și manifeste libertatea religioasă de credință dar nu are voie să practice un act liturgic de cult religios sau slujbe religioase specifice credinței membrilor grupării.

Or, actul liturgic și slujbele religioase, în cadrul Grupării Religioase Sfântul Nicolae sunt săvârșite de subsemnatul.

Gruparea religioasă legal constituită are competența acordată de lege să numească orice persoană cu atribuții de preot și să-i acorde orice atribuții religioase, valabile în cadrul comunității religioase. Aceste competențe ale oricărei grupări religioase nu au legătură cu deciziile subunității cultului BOR, așa cum nici Arhiepiscopia nu are competențe în anularea sau catalogarea personalului unei grupării religioase.

Deci, subsemnatul și membrii Grupării religioase am respectat legile României.

În drept

Pârâtul Cezar Spiridon, alias Ciprian Câmpineanul, a încălcat dispozițiile Art. 13 din Legea 489/2006, citez:

"Art. 13. – (1) Raporturile dintre culte, precum şi cele dintre asociaţii şi  grupuri religioase se desfăşoară pe baza înţelegerii şi a respectului reciproc.

(2) În România sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau acţiuni de defăimare şi învrăjbire religioasă, precum şi ofensa publică adusă simbolurilor religioase. 

(3) Împiedicarea sau tulburarea libertăţii de exercitare a unei activităţi religioase, care se desfăşoară potrivit legii, se pedepseşte conform dispoziţiilor legii penale."

Deasemeni, pârâtul a încălcat dispozițiile Codului Penal.

Art. 381

Împiedicarea exercitării libertăţii religioase

(1) Împiedicarea sau tulburarea liberei exercitări a ritualului unui cult religios, care este organizat şi funcţionează potrivit legii, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

(2) Obligarea unei persoane, prin constrângere, să participe la serviciile religioase ale unui cult ori să îndeplinească un act religios legat de exercitarea unui cult se pedepseşte cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă.

(3) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează obligarea unei persoane, prin violenţă sau ameninţare, să îndeplinească un act interzis de cultul, organizat potrivit legii, căruia îi aparţine.

Art. 368

Instigarea publică

(1) Fapta de a îndemna publicul, verbal, în scris sau prin orice alte mijloace, să săvârşească infracţiuni se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă, fără a se putea depăşi pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea la săvârşirea căreia s-a instigat.

(2) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) este comisă de un funcţionar public, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi, fără a se putea depăşi pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea la săvârşirea căreia s-a instigat.

Art. 369

Incitarea la ură saudiscriminare

Incitarea publicului, prin orice mijloace, la ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Art. 370

Încercarea de a determina săvârşirea unei infracţiuni

Încercarea de a determina o persoană, prin constrângere sau corupere, să comită o infracţiune pentru care legea prevede pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.

Art. 268

Inducerea în eroare a organelor judiciare

(1) Sesizarea penală, făcută prin denunţ sau plângere, cu privire la existenţa unei fapte prevăzute de legea penală ori în legătură cu săvârşirea unei asemenea fapte de către o anumită persoană, cunoscând că aceasta este nereală, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

(2) Producerea sau ticluirea de probe nereale, în scopul de a dovedi existenţa unei fapte prevăzute de legea penală ori săvârşirea acesteia de către o anumită persoană, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

Art. 272

Influenţarea declaraţiilor

(1) Încercarea de a determina sau determinarea unei persoane, indiferent de calitatea acesteia, prin corupere, prin constrângere ori prin altă faptă cu efect vădit intimidant, săvârşită asupra sa ori asupra unui membru de familie al acesteia, să nu sesizeze organele de urmărire penală, să nu dea declaraţii, să îşi retragă declaraţiile, să dea declaraţii mincinoase ori să nu prezinte probe, într-o cauză penală, civilă sau în orice altă procedură judiciară, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

În aceste condiții vă rog să dispuneți deschiderea unui dosar de urmărire penală privind infracțiunile semnalate de subsemnatul care au fost săvârșite de pârâtul Cezar Spiridon cu funcția de arhiepiscop al Buzăului și Vrancei.

Cu respect,

Goleșteanu Nicolae"

 

I.G.