New News Buzau header

VIDEO - Interviu cu Putin! Aflat la Moscova, jurnalistul american Tucker Carlson a obtinut un interviu de peste 2 ore cu presedintele Rusiei – Vladimir Putin.

Tucker PutinCel mai versat si vizitabil jurnalist la acest moment – americanul Tucker Carlson i-a luat un interviu de peste 2 ore, presedintelui Rusiei – Vladimir Putin. De unii criticat, de altii adulat, Tuckson reuseste ce altii nici macar nu au visat si de aici multe discutii si invidii de breasla. Evident adversarii pacii si ai adevarului vor toca si lua din context multe, dar acest eveniment ramane unic in istoria recenta a jurnalismului de calitate. Tucker Carlson, jurnalistul american cunoscut pentru opiniile lui de dreapta și susținător al politicilor lui Donald Trump, după ce a fost cel mai bine cotat prezentator la postul American de TV - Fox News. Descriind decizia sa de a-l intervieva pe Putin într-un anunț postat pe X pe 6 februarie, Carlson a afirmat că instituțiile de presă din SUA se concentrează cu atenție asupra președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, dar că vocea lui Putin nu este auzită în Statele Unite, pentru că jurnaliștii occidentali nu s-au „deranjat” să îl intervieveze pe Vladimir Putin de la invazia pe scară largă. Carlson îl susține pe Trump în cursa sa din 2024 de a recâștiga Casa Albă.

Citește mai departe...

RSF îndeamnă Departamentul de Stat al SUA să o desemneze pe Alsu Kurmasheva drept „reținută în mod nedrept”

RSF Free Alsu journalistJurnalistul din Praga pentru Radio Europa Liberă/Radio Liberty (RFE/RL) Alsu Kurmasheva este reținut în Rusia din 18 octombrie. Reporterii fără frontiere (RSF) îl îndeamnă pe secretarul de stat Antony Blinken să declare oficial jurnalista ruso-americană Kurmasheva întemnițată drept „deținută pe nedrept” și să mobilizeze toate resursele guvernului american pentru a-și susține familia și a-i asigura eliberarea.

Citește mai departe...

Europa se trezește. Liderul A.f.D. cere votul „DeExit” al Germaniei pentru a ieși din U.E.

German exit UEPartidul Alternativa pentru Germania (A.f.D). promovează votul direct asupra legislației și controale stricte asupra imigrației. A fost subiectul protestelor la nivel național săptămâna trecută, după ce unii dintre membrii săi au fost la o întâlnire care pleda pentru deportarea în masă a imigranților din Germania, inclusiv a celor cu pașapoarte germane. „Marea Britanie a avut dreptate să părăsească Uniunea Europeană, iar Germania ar trebui să-și ia în considerare propriul «DeExit»”, a declarat liderul partidului populist de dreapta Alternativa pentru Germania (A.f.D.), Alice Weidel, într-un articol publicat în presa americană.

Citește mai departe...

Cutremur de 7 grade si 10 km adancime in China (revizuire – 5,7 grade)

Cutremur ChinaUn cutremur cu magnitudinea 7,0 a lovit granița dintre China și Kârgâzstan, anunță institutul american de geofizică USGS, citat de agenția AFP.

Cutremurul a avut loc la o adâncime de doar 13 kilometri, potrivit USGS.

Seismul cu magnitudinea 7,0, semnalat în apropierea graniței dintre China și Kîrgîzstan, a fost resimțit în India și Pakistan .

Seismul puternic s-a produs la ora 20:09 (ora României) în China .

Citește mai departe...

VIDEO - SUA bombardează Irakul și Siria. Peste 85 de ținte

Sua ataca Iran si SiriaSUA au lansat în noaptea de vineri spre sâmbătă mai multe lovituri aeriene asupra unor ținte din Irak și Siria ca răspuns la atacul asupra bazei militare din Iordania. Atacurile au vizat ținte din Irak și Siria legate de Gărzile Revoluționare ale Iranului (IRGC) și de milițiile pe care le sprijină. Acestea au fost baze de antrenament și depozite de muniție folosite de milițiile pro-iraniene care acționează în regiune. Cel puțin 18 combatanți au fost uciși în atac. Cele peste 85 de bombardamente nu au vizat nicio locație din Iran .

Citește mai departe...

Curtea Internațională de Justiție a ordonat vineri Israelului să împiedice actele de genocid împotriva palestinienilor și să facă mai mult pentru a ajuta civilii, dar nu a dispus o încetare a focului. Reacția Israelului

CJI condamna IsraelCurtea Internațională de Justiție (CIJ) a ordonat vineri Israelului să împiedice actele de genocid împotriva palestinienilor și să facă mai mult pentru a ajuta civilii, dar nu a dispus o încetare a focului, așa cum a cerut Africa de Sud, transmite Reuters.

În decizia de vineri, Curtea de la Haga arată că Israelul trebuie să ia toate măsurile care îi stau în putere pentru a-și împiedica trupele sale să comită genocid și trebuie să ia măsuri pentru a îmbunătăți situația umanitară.

Deși CIJ nu a ordonat o încetare a focului, a anunțat că nu va respinge cazul de genocid, hotărând că palestinienii par a fi un grup protejat în conformitate cu Convenția privind genocidul din 1948. Curtea nu a decis asupra fondului acuzațiilor de genocid.

Principalele reacții, după decizia Curții de la Haga:

Comisia Europeană spune că se așteaptă ca Israelul și Hamas să respecte pe deplin hotărârile Curții Internaționale de Justiție.

„Deciziile Curții Internaționale de Justiție sunt obligatorii pentru părți și trebuie să le respecte. Uniunea Europeană se așteaptă la implementarea lor deplină, imediată și efectivă”, a transmis Comisia Europeană, printr-un comunicat de presă citat de The Times of Israel.

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, s-a adresat Curții Internaționale de Justiție spunând că Israelul „nu are nevoie să îi fie predate lecții despre moralitate” în timp ce luptă împotriva Hamas în Gaza.

„Curtea Internațională de Justiție de la Haga a mers departe și când a admis cererea antisemită a Africii de Sud de a discuta afirmația de genocid în Gaza, iar acum refuză să respingă definitiv petiția.

Cei care caută dreptate nu o vor găsi pe scaunele de piele ale camerelor de judecată de la Haga. O o vor găsi în tunelurile Hamas din Gaza, unde sunt ținuți 136 de ostatici și unde se ascund cei care ne-au ucis copiii”, a susținut Gallant, citat de Times of Israel.

El a mai spus că Israelul „nu va uita niciodată” atacul terorist condus de Hamas din 7 octombrie 2023, iar forțele israeliene vor continua să lucreze pentru „destructurarea” Hamas și eliberarea ostaticilor.

Autoritatea Palestiniană spune că decizia Curții de la Haga conform căreia Israelul ar trebui să facă tot posibilul pentru a preveni orice acte de genocid în Gaza arată că „niciun stat nu este deasupra legii”.

„Decizia CIJ este o reamintire importantă că niciun stat nu este mai presus de lege. Ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru Israel și pentru actorii care au permis impunitatea sa înrădăcinată”, a declarat ministrul de externe al Autorității Palestiniene, Riyad al-Maliki, într-o declarație video, conform The Times of Israel.

Disponibilitatea CJI de a discuta acuzațiile de genocid contra Israelului este „o rușine care nu va putea fi ștearsă generații de-acum încolo”, a reacționat premierul Benjamin Netanyahu.

„Vom continua să ne apărăm cetățenii în timp ce respectăm legislația internațională. Vom continua acest război până la victoria absolută, până când toți ostaticii se întorc acasă iar Gaza nu mai este o amenințare pentru Israel”, a declarat Netanyahu, adăugând că Israelul duce „un război legitim cum nu mai este altul”.

Prima reacție a Israelului: „Haga șmaga”

Ministrul israelian al Securității Naționale, Itamar Ben-Gvir, de extremă dreapta, a părut vineri să ironizeze Curtea Mondială, după ce aceasta a ordonat Israelului să prevină actele de genocid împotriva palestinienilor și să facă mai mult pentru a ajuta civilii din Gaza.

„Haga șmaga” („Hague shmague”), a scris ministrul pe X, fiind primul oficial israelian care a comentat după ce Curtea și-a încheiat lectura.

Decizia Curții Internaționale de Justiție este o evoluție importantă care contribuie la izolarea Israelului și la demascarea crimelor sale din Gaza, a declarat vineri pentru Reuters un înalt oficial Hamas, Sami Abu Zuhri.

„Facem apel să forțăm ocupația să pună în aplicare deciziile Curții", a adăugat el.

Africa de Sud salută „o victorie decisivă”

Africa de Sud a salutat vineri decizia, afirmând că este o „victorie decisivă" pentru statul de drept internațional.

„Ziua de astăzi marchează o victorie decisivă pentru statul de drept internațional și o etapă importantă în căutarea dreptății pentru poporul palestinian", a transmis printr-un comunicat departamentul de relații și cooperare internațională al Africii de Sud.

„Africa de Sud speră sincer că Israelul nu va acționa pentru a zădărnici aplicarea acestui ordin, așa cum a amenințat public că va face, ci că va acționa, în schimb, pentru a-l respecta pe deplin, așa cum este obligat să facă."

În comunicat s-a mai spus și că Africa de Sud va continua să acționeze în cadrul instituțiilor de guvernanță globală pentru a proteja drepturile palestinienilor din Gaza.

Africa de Sud a sesizat Curtea Internațională de Justiție (CIJ) la începutul acestei luni, cerându-i să dispună măsuri de urgență pentru a pune capăt luptelor, care - potrivit cifrelor Hamas - au ucis peste 26.000 de palestinieni. Africa de Sud a acuzat Israelul de genocid de stat în ofensiva sa, începută după ce militanții Hamas au luat cu asalt Israelul, ucigând 1.200 de persoane și răpind peste 240. Israelul a încercat să obțină respingerea cauzei.

Israelul a calificat încă înainte de decizia de vineri că acuzațiile Africii de Sud sunt false și „extrem de distorsionate" și a susținut că depune toate eforturile pentru a evita victimele civile.

Comunitatea internațională, îngrijorări tot mai mari: „Chiar şi dreptul la autoapărare este supus unor reguli”

În ultimele zile, comunitatea internaţională şi-a exprimat îngrijorarea faţă de populaţia civilă din sudul Fâşiei Gaza, în special din zona Khan Yunis, unde 13 persoane au fost ucise miercuri, când tancurile au tras asupra unui adăpost aparţinând Agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA). Potrivit ONU, alți 56 de oameni au fost răniţi, dintre care 21 în stare critică, potrivit agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni.

După Statele Unite, Franţa a condamnat atacurile ucigaşe, cerând Israelului, fără a-l acuza direct, să „respecte dreptul internaţional”.

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, s-a declarat „extrem de îngrijorată” de „situaţia disperată” a civililor din Khan Yunis, epicentrul războiului din sudul teritoriului palestinian asediat, cerând Israelului o încetare umanitară a focului, conform AFP.

„Chiar şi dreptul la autoapărare este supus unor reguli, iar dreptul umanitar internaţional se aplică şi luptei împotriva teroriştilor. Israelul trebuie să respecte acest lucru ca toate celelalte state din lume, chiar şi într-un context dificil, în care Hamas încalcă toate regulile şi foloseşte oamenii ca scuturi umane”, a declarat Annalena Baerbock.

Potrivit unui jurnalist AFP, bombardamentele au fost neîncetate joi în Khan Yunis, unde s-ar ascunde conducerea locală a Hamas, potrivit armatei israeliene, care a acuzat mişcarea islamistă că a comis „atacuri teroriste” în această zonă.

„Am încercat să ieşim, dar când m-am uitat afară am văzut tancurile trăgând. Cum puteam ieşi? Nu ne-au dat nicio şansă să plecăm. Au spus că este un loc sigur, dar în cele din urmă ne-au lovit într-o instalaţie a ONU”, a declarat pentru AFP, de pe patul de spital, Ahmad Katra, un palestinian rănit.

În ultimele zile, mii de oameni au fugit din Khan Yunis în încercarea de a se refugia în Rafah, un oraş de la graniţa cu Egiptul, unde se concentrează deja majoritatea celor 1,7 milioane de palestinieni strămutaţi de război.

SURSE: Hotnews, AFP, Reuters

Șeful diplomației UE, Josep Borrell: Israelul a finanţat Hamas, pentru a slăbi Autoritatea Palestiniană

Borel Israel Hamas PalestinaŞeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, a afirmat vineri că Israelul a finanţat crearea grupării militante palestiniene Hamas.

Responsabilul european l-a contrazis astfel în mod public pe prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, care a negat anterior astfel de acuzaţii, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Citește mai departe...

AdSense 4

TV NEWS BUZAU - TELEVIZIUNEA TA ONLINE! IN CURAND TRANSMISII NONSTOP! NU PIERDETI EMISIUNILE NOASTRE

TV NEWS BUZAU - TELEVIZIUNEA TA ONLINE! IN CURAND TRANSMISII NONSTOP!