UPDATE VIDEO Atacuri armate la două moschei din Noua Zeelandă, soldate cu 49 de morți și zeci de răniți/ Poliția a arestat 4 persoane / Premierul Ardern: ”Nu poate fi descris decât ca un atac terorist”

image 2019 03 15 23030213 41 incarcatoareAtacatorul din Christchurch a călătorit în Croaţia în decembrie 2016-ianuarie 2017 (poliţia croată). Extremistul de dreapta australian care a comis vineri atacurile sângeroase soldate cu 49 de morţi în două moschei din Christchurch, Noua Zeelandă, a călătorit în Croaţia la sfârşitul lui 2016 şi începutul lui 2017, a declarat o purtătoare de cuvânt a poliţiei croate, citată de agenţia naţională HINA, transmite Agerpres.

"Poliţia are informaţii despre mişcările acestei persoane în decembrie 2016 şi ianuarie 2017", a declarat purtătoarea de cuvânt.

Presa croată a relatat sâmbătă că australianul Brenton Tarrant a vizitat atunci Zagrebul şi mai multe oraşe de pe litoralul adriatic, printre care Zadar, Sibenik şi Dubrovnik.

Premierul croat Andrej Plenkovic a declarat, la televiziunea naţională HRT, că autorităţile lucrează pentru a stabili care au fost motivele acestui sejur. "Până ieri, această persoană nu era în centrul interesului nostru", a indicat prim-ministrul croat.

Vineri, autorităţile de la Sofia au anunţat că desfăşoară o anchetă cu privire la motivele unui sejur întreprins de Tarrant în Bulgaria în 2018.

Autorităţile bulgare au informat statele vecine despre o călătorie a lui Brenton Tarrant în 2016 în regiune, în Serbia, Muntenegru şi Bosnia-Herţegovina. Informaţiile nu au fost confirmate până acum de autorităţile acestor ţări.

Presa a relatat că, în timp ce se îndrepta spre a comite masacrul, extremistul a ascultat un cântec naţionalist sârb şi a scris pe încărcătoarele armelor sale numele unor eroi sârbi cu caractere chirilice, o dezvăluire ce a făcut valuri în regiune, mai multe personalităţi şi media acuzând "ideologia naţionalistă sârbă" că l-ar fi inspirat pe australian.

SRI face verificări privind vizita în România a autorului atacului terorist din Noua Zeelandă

REFERINTE

UPDATE Masacrul din Christchurch: Asasinul a fost recent în Bulgaria, de unde a plecat la București cu destinația Ungaria

SRI face verificări privind vizita în România a autorului atacului terorist din Noua Zeelandă

Autorul atacurilor armate din Noua Zeelandă, plasat în arest preventiv până pe 5 aprilie

Ce este "Mare înlocuire", invocată de asasinul din Christchurch: O teză complotistă cu origini naziste, care acuză o colonizare musulmană a Europei

Cine este Brenton Tarrant, atacatorul de vineri din Christchurch

Print YM E-mail Mai mare|Mai mic Comentarii

FOTO UPDATE Numele domnitorului Șerban Cantacuzino, pe un încărcător folosit în atacul de vineri din Noua Zeelandă / Numele lui Iancu de Hunedoara apare pe pușcă / Pe armă pare că scrie și Ștefan cel Mare

Numele lui Șerban Cantacuzino, care a fost domn al Țării Românești în secolul XVII apare pe unul dintre încărcătoarele folosite de atacatorul de la moscheea Al Noor din orașul neozeelandez Christchurch.

UPDATE Unii utilizatori Facebook au remarcat că pe arma cu care atacatorul a ucis mai multe persoane în atentatul terorist de vineri pare că scrie Ștefan cel Mare:

De asemenea, o imagine postată pe Twitter de Brenton Tarrant înainte de atacuri arată și numele John Hunyadi (Iancu de Hunedoara), deasupra trăgaciului:

Pe același încărcător unde scrie Șerban Cantacuzino mai apar numele lui Marko Miljanov Popović, un general muntenegrean care a luptat contra otomanilor în a doua jumătate a secolului XIX și al lui Stefan Lazar, probabil fiind vorba de un țar sârb care s-a bătut cu turcii în secolul XIV.

Pe alt încărcător apare scris Viena 1683, referință la asediul otoman din acel an, la care Cantacuzino a participat de partea turcilor. Cronicarii vremii spun că tunurile sale trăgeau cu ghiulele umplute cu paie, ca să nu facă rău creștinilor asediați, potrivit Wikipedia.

Ce mai scrie Wikipedia despre Șerban Cantacuzino:

Șerban Cantacuzino (n. 1640 – d. 29 octombrie S.N. 8 noiembrie 1688) a fost domnul Țării Românești între 1678 și 1688. Era membru al ilustrei familii de origine bizantină a Cantacuzinilor, fiind fiul postelnicului Constantin Cantacuzino și frate al marelui cărturar stolnicul Constantin Cantacuzino.

În calitate de conducător al statului muntean aflat sub vasalitatea turcilor, a participat alături de armatele otomane la asediul Vienei din 1683. A negociat însă cu imperialii trecerea Țării Românești în tabăra creștină, năzuind la poziția de protector al creștinilor din peninsula Balcanică, habsburgii promițându-i tronul imperial al unui Constantinopol eliberat de păgâni. După moarte a fost succedat în domnie de Constantin Brâncoveanu.

UPDATE VIDEO Atacuri armate la două moschei din Noua Zeelandă, soldate cu 49 de morți și zeci de răniți/ Poliția a arestat 4 persoane / Premierul Ardern: ”Nu poate fi descris decât ca un atac terorist”

Un atacator a ucis 49 de de oameni și a rănit peste 40 în timpul rugăciunilor vineri de la două moschei din Noua Zeelandă în cadrul celui mai grav incident de acest fel din istoria țării. Alte trei persoane au fost arestate în primele momente, dar se pare că Brenton Tarrant, un australian de 28 de ani, a acționat singur. Premierul Jacinda Ardern a spus că atacul a fost unul terorist. Bărbatul a transmis o parte a masacrului de la o moschee din Christchurch live, pe Facebook, totul arătând ca într-un joc de acțiune. El publicase anterior un ”manifest” în care acuza migranții că sunt ”invadatori” și spunea că plănuia atacul de doi ani.

16.02 În ”manifestul” publicat înainte de atac, australianul a făcut o listă cu trei ”inamici de rang înalt” pe care îi acuză că sunt dușmani ai țărilor europene: ”Kill Angela Merkel, Kill Erdogan, Kill Sadiq Khan”.

15.41 Site-ul The Mirror nu ar fi trebuit să prezinte imagini filmate de atacatorul din Christchurch, spune editorul grupului media din care face parte publicația: ”Nu respectă politica noastră privind clipurile de propagandă teroristă”. Clipul a fost șters de pe site-ul ziarului britanic. O purtătoare de cuvânt a Theresei May a cerut mass-media să elimine conținutul terorist de pe paginile lor web.

15.16 Civilii din Noua Zeelandă dețin aproximativ 1,2 milioane de arme de foc, potrivit unui raport din 2017, când populația țării era de 4,6 milioane de persoane. Astfel, numărul de arme la suta de cetățeni este mai mare decât în Australia, dar mult în urma SUA, unde există mai mult de o armă pe cap de locuitor. Noua Zeelandă nu interzice deținerea de arme semi-automate de asalt, iar cele mai multe arme se pot vinde legal pe internet. Orice persoană peste 16 ani cu o autorizație simplă poate deține oricâte puști fără a fi nevoit să le declare.

14.47 Ministrul de interne britanic Sajid Javid a declarat că Youtube, Google, Facebook și Twitter trebuie să facă mai mult pentru a opri extremismul de pe paginile lor: ”Asumați-vă și voi ceva. Destul este destul”.

14.13 Donald Trump a condamnat, pe Twitter, ”masacrul oribil” din Noua Zeelandă, iar Casa Albă a transmis un comunicat în care l-a calificat drept un ”feroce act de ură”.

My warmest sympathy and best wishes goes out to the people of New Zealand after the horrible massacre in the Mosques. 49 innocent people have so senselessly died, with so many more seriously injured. The U.S. stands by New Zealand for anything we can do. God bless all!

13.40 Lideri politici și islamici din Asia și Orientul Mijlociu au condamnat atacul. ”Dau vina pentru creșterea acestor atacuri teroriste pe islamofobia de după 11 septembrie. 1,3 miliarde de musulmani sunt blamați la un loc pentru orice act terorist”, a declarat premierul pakistanez Imran Khan. Universitatea Al-Azhar, leagăn de 1.000 de ani pentru învățătura sunită, a spus că atentatul a ”violat sanctitatea caselor lui Dumnezeu”.

12.19 Cine este Brenton Tarrant, atacatorul de vineri din Christchurch

11.26 Noua Zeelandă a fost pusă sub cel mai ridicat nivel de securitate. Suspecții arestați nu erau pe nicio listă a persoanelor ce trebuie supravegheate.

10.24 Comisarul de poliție Mike Bush a anunțat că bilanțul morților a crescut la 49. Cel puțin 41 au murit la una dintre moschei, șapte la alta, iar o persoană a decedat la spital. Bush a descris atacul drept ”foarte bine planificat”.

Un bărbat arestat a fost pus sub acuzare pentru crimă și va fi adus în fața unui judecător mâine. Unul dintre cei arestați s-ar putea să nju aibă nicio legătură cu atacurile. Ceilalți doi au fost arestați având pentru că aveau arme asupra lor și încă sun cercetați de poliție, a adăugat Bush.

10.05 Până acum, cea mai mai sângeroasă crimă în masă din Noua Zeelandă avusese loc în 1990, când un criminal singuratic a ucis 13 bărbați, femei și copii într-un atac ce a durat 24 de ore în sătucul de coastă Aramoana. El a fost împușcat mortal de poliție.

09.19 La spitalul din Christchurch sunt tratate 48 de persoane rănite în atentatele teroriste, 20 sunt în stare gravă. (NZ Herald)

09.03 Ardern a confirmat că în mașinile atacatorilor erau dispozitive explozive, dar nu a putut spune dacă ei plănuiau și un atac sinucigaș cu mașinile-capcană. Ea a făcut apel la oameni să nu mai distribuie nici clipul care arată cum s-a desfășurat unul dintre atacuri și nici manifestul unuia dintre atacatori.

08.49 Cetățeanul australian care a fost arestat ar fi postat online un document în care spune că a început să plănuiască atacurile acum doi ani. În documentul de de 16.500 de cuvinte el prezintă o ideologie de extremă-dreaptă și acuză imigrația ”non-europeană” din Occident. El scrie acolo că nu este afiliat niciunei grupări și nu intenționează să simtă remușcări pentru acțiunile sale. (BBC)

08.40 Momentul în care unul dintre atacatori este arestat:

08.29 Premierul Jacinda Ardern a declarat că 40 de oameni au murit, iar 20 sunt răniți după acest atac: ”Nu poate fi descris decât ca un atac terorist”. Dintre cele 40 de persoane ucise, 30 erau la moscheea Al Noor, iar 10 la cea din Linwood.

08.25 Unul dintre cei patru reținuți de forțele de ordine este australian, a declarat premierul australian Scott Morrison. ”Ca membri ai aceleași familii ca verii noștri australieni, jelim, suntem șocați, îngroziți, indignați și condamnăm total atacul de astăzi făcut de un terorist extremist de dreapta”.

08.11 Mai multe dispozitive explozive improvizate puse pe mașini din Christchurch au fost dezamorsate. / Comisarul de poliție Mike Pence a spus că cele patru arestări s-au făcut după ”acte de curaj absolut”

08.07 Al doilea atacator a deschis focul la o moschee din Linwood, o suburbie din Christchurch, potrivit publicației neo-zeelandeze stuff.co.nz, care scrie că numărul total al morților este de cel puțin 30.

07.58 Un martor care era la moscheea Al Noor a declarat presei că atacatorul era alb, blond și purta o cască și o vestă antiglonț. Imaginile care au circulat pe online înainte să fie șterse îl arată cum merge cu mașina la o moschee, intră în ea și începe să-i împuște la întâmplare pe cei dinăuntru.

Autoritățile au făcut apel la toate moscheile din țară să-și închidă porțile. Comisarul de poliție Mike Bush a cerut cetățenilor să evite, la acest moment, toate moscheile din țară. Locuitorilor din Christchurch le-a transmis: ”Încuiați ușile până vă spunem noi altceva”.

Se crede că un atacator a transmis în direct cel puțin unul dintre atacuri. Poliția a cerut ca oamenii să nu distribuie online imaginile ”tulburatoare”.

Printre răniți se află și copii, un martor ocular povestind că a ajutat o fetiță de 5 ani și pe tatăl ei, ambii împușcați de atacator.

Echipa de crichet a Bangladeshului a evitat la limită să fie prinsă într-unul dintre sângeroasele incidente. Autobuzul echipei tocmai se oprea la moscheea Al Noor când au început împușcăturile. Meciul amical ce urma să aibă loc împotriva echipei Noii Zeelande a fost anulat.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=15&v=rTP8s5iyKyc