ALEGERI IN TURCIA. Nouă înfrângere pentru puterea lui Erdoğan, candidatul opozitiei A CASTIGAT alegerile în Istambul

Alegeri TurciaPartidul Justiţie şi Dezvoltare (AKP) a pierdut alegerile locale din Istanbul, pentru a doua oară consecutiv anul acesta, cu aproximativ 95% din voturi numărate, relatează Al Jazeera.Potrivit datelor iniţiale, candidatul Opoziţiei a obţinut 53,69%, în timp ce candidatul Partidul Justiţie şi Dezvoltare (AKP) - din care provine Recep Erdoğan - a obţinut 45,4%.

Rezultatele nu sunt, însă, finale întrucât numărătoarea nu s-a terminat. Urnele s-au închis la ora 17:00, dar potrivit legislației turce, este interzisă publicarea exit poll-urilor până la ora 21:00. Ba mai mult decat atât, până la ora 18:00 presa turcă nu a avut voie să publice nimic despre alegeri.Duminică a avut loc o repetare a alegerilor locale în Istanbul, după ce o decizie a Curţii Supreme turce a decis anularea rezultatelor înregistrate în lună martie.Pe listele electorale au figurat numai puţin de 32 de candidaţi (printre care şi 17 independenţi), însă cu şanse reale erau cotați doar doi: candidatul Partidului Justiţie şi Dezvoltare (AKP) şi cel al Partidului Republican al Poporului (CHP) - acesta din urmă fiind din Opoziţie.

Ce s-a întâmplat la votul din luna martie și de ce a fost anulat de Curtea Supremă

La votul din lună martie - cel anulat - candidatul Opoziţiei a câştigat alegerile cu 48,8% din voturi. În timp ce candidatul Partidului Justiţie şi Dezvoltare (AKP) a obţinut 48,55% din voturi. Ulterior înfrângerii, Partidul Justiţie şi Dezvoltare (AKP) a emis acuzații de "fraudă" şi a contestat rezultatul votului la Curtea Supremă, care a decis anularea lui şi reorganizarea alegerilor, pe data de 23 mai. Pentru a justifica necesitatea reorganizării alegerilor, Recep Erdoğan nu a prezentat niciun motiv, singura justificare fiind faptul că rezultatul a fost foarte strâns. Ulterior deciziei, Opoziţia a acuzat Curtea Supremă de faptul că ar fi fost influenţată politic şi a caracterizat decizia drept "dictatură".Înfrângerea din Istanbul (prima din 17 ani) nu a fost, însă, singura suferită de Partidul Justiţie şi Dezvoltare (AKP) - din care provine Recep Erdoğan. Acesta a pierdut inclusiv alegerile din alte două oraşe importante, Izmir şi capitala Ankara. Dintre cele trei însă, înfrângerea din Istanbul a cântărit cel mai mult din cauza faptului că este cel mai populat oraş (are aproximativ 16 milioane de locuitori) şi este şi cel mai important centru economic al ţării.

Preşedintele Recep Erdoğan, nu chiar cea mai populară figura politică în Istanbul

În ultimul an, Turcia a avut mult de suferit de pe urma politicilor economice promovate de Recep Erdoğan şi din cauza retoricii agresive pe planul politicii externe - ce a avut implicaţii şi pe plan economic. Astfel, inflaţia a ajuns la aproximativ 20%, iar şomajul la 15%, populaţia Istanbulului blamându-l pe Erdoğan pentru probleme.

Ce ar putea însemna această nouă înfrângere pentru puterea lui Erodgan

Mai mulţi analişti au estimat că o nouă înfrângere în Istanbul ar reprezenta o lovitură serioasă dată puterii lui Erdogan. În fapt însă, este puţin probabil să fie aşa din cauza faptului că în 2017, preşedintele turc a primit o serie de noi atribuţii care i-au sporit considerabil puterea. Noile atribuţii fiind rezultatului votului populaţiei turce la un referendum constituţional.Astfel, Tayyip Erdogan are puterea de a numi miniştri fără aprobarea parlamentului, de a înlătura funcţionari, de a numi patru procurori și judecători, de a elabora bugetul ţării, de a declara starea de urgenţă pentru o perioadă de şase luni sau de a dizolva parlamentul, printre altele. Aceasta din urmă atribuţie poate duce, însă, la organizarea de noi alegeri prezidenţiale anticipate.Ori, niciuna dintre noile atribuții nu va fi afectată de rezultatul alegerilor locale din Istanbul. Ce se poate schimba însă, este modul în care resursele financiare ale Istanbulului sunt utilizate.

Sursa - b1.ro

A.M.

Adaugă comentariu

ATENTIE! Daca ne furnizati date cu caracter personal, inseamna ca sunteti de acord cu politica noastra de confidentialitate!


Codul de securitate
Actualizează