Ursula von der Leyen, fost ministru al Apararii in Germania, desemnata Noul Președinte al Comisiei Europene

Presedinte Comisia EuropeanaUrsula von der Leyen, fost ministru al Apararii in Germania, din partea PPE, a fost desemnata noul președinte al Comisiei Europene.

Aceasta a fost propunere presedintelui francez Emmanuel Macron. Urmeaza sa fie votata de Parlament, asa cum cere procedura.Charles Michel a fost ales presedintele Consiliului European alte nominalizari sunt cele ale lui Christine Lagarde (Franța) pentru Banca Centrală Europeană si Josep Borrell Fontelles (Spania) pentru funcția de Înalt Reprezentant pentru Politică ExternăApropiata Angelei Merkel, Ursula von der Leyen, aleasă să preia președinția Comisiei Europene, a ajuns la Bruxelles cu un bilanț controversat la ministerul Apărării, dar cu o imagine de europeană convinsă și poliglotă, relatează AFP. Este un aliat al cancelarului Angela Merkel, fiind singurul ministru care a făcut parte din toate guvernele conduse de aceasta din 2005 și până acum. De-a lungul anilor, aceasta a fost văzută ca o posibilă succesoare a Angelei Merkel, la șefia CDU și la funcția de cancelar. Însă când conducerea partidului a devenit vacantă numele ei nu a mai fost în cărți.Von der Leyen a declarat anul trecut, la alegerile interne de partid, că renunță la candidatura la vârf, preferând să rămână vicepreședinte de partid. Doar 57,5% din voturi au fost în favoarea sa pe această funcție, lucru care demonstrează dizgrația în care a căzut în rândul colegilor din partid. Ursula Von der Leyen s-a născut și a crescut la Ixelles, Bruxelles, a studiat la Londra și vorbește fluent limbile germană, engleză și franceză. Este medic de formație și are 7 copii. Potrivit politico, propunerea numirii ei a venit din partea președintelui francez Emmanuel Macron și ar fi fost îmbrățișată de Merkel. Tot Macron a propus-o și pe Christine Lagarde pentru Banca Centrală Europeană.În timpul mandatului său de ministru al Muncii, a cultivat imaginea unei persoane implicate la nivel social, a pledat pentru creșterea numărului de centre de îngrijire a copilului, introducerea unei cote de femei în consiliile de conducere ale principalelor companii, pentru căsătoria între persoanele de același sex și un salariu minim la nivel național. Van der Leyen și-a făcut dușmani printre membrii mai tradiționaliști ai partidului și a atras simpatia și admirația celor de stânga.

A.M.

Adaugă comentariu

ATENTIE! Daca ne furnizati date cu caracter personal, inseamna ca sunteti de acord cu politica noastra de confidentialitate!


Codul de securitate
Actualizează