TENSIUNI IN LUME (VIDEO): Catalanii protesta violent in Barcelona. Germania: Confruntări între comunitățile turcă și kurdă

Tensiuni in EuropaTensiuni maxime la Barcelona. Aeroportul, blocat de protestatari, ciocniri cu forțele de ordine; peste 100 de zboruri anulate

Tensiuni maxime la Barcelona. Aeroportul, blocat de protestatari, ciocniri cu forțele de ordine; peste 100 de zboruri anulate

Mii de separatiști catalani furioși au ieșit luni pe străzi și au încercat să blocheze aeroportul din Barcelona, după condamnarea a nouă dintre liderii lor la pedepse cu până la 13 ani închisoare petru rolul în tentativa de declarare a independenței Cataloniei, din 2017.   

                                                    

Ei au fost găsiți vinovați pentru răzvrătire, după ce în septembrie 2017 au organizat ilegal un referendum pentru independență, scrie digi24.ro.

Între protestatari și forțele de ordine au izbucnit ciocniri, iar manifestanții s-au strâns luni seara în fața terminalului 1 al aeroportului. Peste 100 de zboruri au fost anulate.

Forțele de ordine au folosit bastoane în încercarea de a dispersa oamenii care s-au adunat la aeroportul din Barcelona. Protestatarii s-au strâns în apropierea ieșirii de la metrou, în incinta terminalului principal al aeroportului din Barcelona. Un număr tot mai mare de protestatari veneau către aeroport, astfel că poliția lua în calcul suspendarea circulației metroului.

Aeroportul El Prat este cel mai mare aeroport al Spaniei după numărul de pasageri și unul dintre cele mai mari din Europa.

Manifestanții separatiști au încercat să rupă cordonul poliției și să blocheze activitatea pe aeroport. Ei au atacat forțele de ordine, care au răspuns cu bastoanele de cauciuc. Mai mulți protestatari au fost reținuți.

Sute de studenți și funcționari protestează, pe de altă parte, în diferite zone din Barcelona, blocând mai multe străzi în apropierea sediilor unor instituții guvernamentale, scrie Mediafax.

Manifestații similare se desfășoară și în alte localități din Catalonia, cum ar fi Girona și Lleida.

Catalonia a organizat în 2017 un referendum privind independenţa faţă de Spania. Plebiscitul, care a avut un rezultat proindependenţă, nu a fost aprobat de Curtea Constituţională din Spania. Parlamentul catalan a proclamat independenţa, dar a suspendat decizia.

După patru luni de deliberări, instanţa supremă de la Madrid a anunțat luni că nouă lideri separatiști catalani au primit sentințe cuprinse între 9 și 13 ani de închisoare.

SURSA: http://miscareaderezistenta.ro

 

 

VIDEO Germania: Confruntări între comunitățile turcă și kurdă, în timpul unei manifestații

Membrii comunității kurde din Germania s-au confruntat cu cetățeni de origine turcă în orașul german Herne, în marja unei manifestații a kurzilor din acest oraș împotriva ofensivei Ankarei în Siria, scrie AFP.

În jurul orei 19,00 GMT, un cortegiu de circa 350 de manifestanți kurzi care defila în centrul Herne, un oraș muncitoresc în apropiere de Dortmund, a trecut prin fața unei cafenele turcești. Atunci au fost "provocați de gesturi realizate cu mâna" de persoane care stăteau în bar, a precizat poliția locală, într-un comunicat.

"Pornind de aici, manifestanții au atacat cafeneaua, rănind două persoane", potrivit sursei citate. Cortegiul a fost din nou vizat în apropiere de o sticlă aruncată de la un alt centru comercial deținut de cetățeni turci.

Centrul comercial a fost atacat de manifestanți care au distrus parțial boutique-ul. Un client și un polițist au fost răniți.

În total, cinci persoane au fost rănite în timpul acestui protest care a fost în cele din urmă întrerupt.

Aproximativ un milion de kurzi trăiesc în Germania, adeseori originari din teritoriul turc, din cei 2,5 milioane de cetățeni de origine turcă care trăiesc în țară.

Germania se teme de creșterea tensiunilor între cele două comunități, pe fondul ofensivei turce din Siria.

Turcia a lansat miercurea trecută o ofensivă în nord-estul Siriei împotriva unei miliții kurde susținute de occidentali în lupta antijihadistă, dar pe care Ankara o acuză de terorism.

Berlin a condamnat această ofensivă și a anunțat sâmbătă întreruperea livrărilor de arme către Turcia.

SURSA: HOTNEWS