VIDEO (LIVE funeralii). Momentul în care drona americană îl ucide pe generalul iranian Qasem Soleimani la Bagdad si de ce au cautat oamenii pe google “AL TREILEA RAZBOI MONDIAL”?

Qasem SoleimaniArmata americană a lansat atacul în care a murit generalul iranian Qasem Soleimani în momentul în care convoiul în care se afla temutul și influentul general se îndrepta spre aeroportul internațional din Bagdad. Rachetele americanilor, lansate din drone au lovit cu toată forța mașina în care se afla Qasem Soleimani. În atac au mai murit doi importanti militari ai Gărzilor Revoluției, un colonel și un căpitan. Televiziunea din Irak, unde a avut loc atentatul împoriva generalului iranian, a făcut publice imaginile atacului. Imagini filmate de camerele de supraveghere arată cum o rachetă lovește mașina în care era militarul cu rang înalt. Alături de general a pierit și omul lui de încredere. Potrivit Pentagonului, acțiunea a fost comandată de Donald Trump, pentru a preveni viitoare atacuri iraniene și pentru a proteja cetățenii americani, după ce, la începutul săptămânii, miliții proiraniene din Irak au luat cu asalt ambasada americană din Bagdad.

În ultima zi a anului, Donald Trump a amenințat că Iranul va plăti pentru asaltul asupra reprezentanței diplomatice. În vârstă de 62 de ani, generalul Qasem Soleimani a avut un rol-cheie în conflictele din Irak și Siria și răspundea direct în fața ayatollahului Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului. Iranienii promit acum să răzbune moartea sa. Potrivit Pentagonului, acțiunea a fost comandată de Donald Trump, pentru a preveni viitoare atacuri iraniene și pentru a proteja cetățenii americani, după ce, la începutul săptămânii, miliții proiraniene din Irak au luat cu asalt ambasada americană din Bagdad. În ultima zi a anului, Donald Trump a amenințat că Iranul va plăti pentru asaltul asupra reprezentanței diplomatice. În vârstă de 62 de ani, generalul Qasem Soleimani a avut un rol-cheie în conflictele din Irak și Siria și răspundea direct în fața ayatollahului Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului. Iranienii promit acum să răzbune moartea sa.

Zeci de mii de iranieni au ieșit în stradă în semn de protest. Furioși, au ars drapelul Statelor Unite, au strigat sloganuri antiamericane și au promis să răzbune asasinarea liderului militar. În fața amenințărilor, Washingtonul le-a cerut americanilor să plece urgent din Irak și și-a suplimentat trupele din regiune.

Într-una dintre primele reacții după raidul ucigător, Donald Trump pare să abandoneze tonul războinic. A postat pe Twitter un mesaj în care spune că Iranul nu a câștigat niciodată un război, dar nici nu a pierdut vreo negociere, semn că ar fi dispus să înceapă un dialog cu Teheranul. Este greu de crezut că va putea domoli furia iranienilor care au izbucnit în lacrimi când au auzit că le-a fost asasinat generalul și au promis să îi răzbune moartea.

„Este o bucurie de scurtă durată pentru americani și sioniști și nu va dura mult până se va transforma în durere. Vom răzbuna moartea acestui demn martir (Qasem Soleimani, n.r.)”, a declarat Ramezan Sharif, purtător de cuvânt al Gărzilor Revoluționare iraniene.

„Cred că este ceva care nu va rămâne nepedepsit și poate conduce la conflicte în regiune, (conflicte, n.r.) din care Statele Unite și cetățenii din Irak și alte țări vor avea de suferit”, sunt de părere localnicii.

Pe de altă parte, cetățenii irakieni se tem că vor fi victime coleaterale ale unui eventual război între Statele Unite și Iran.

„De la început nu ne-am dorit influeța Iranului în Irak. Ne îngrijorează, de asemenea, implicarea americanilor în afacerilor interne ale Irakului. Nu vrem ca Irakul să fie prins (la mijloc, n.r.) într-un conflict americano-iranian”, spune o femeie din Bagdad.

Amenințările Teheranului nu au ecou la Washington

Imediat după anunțul asasinării generalul, Donald Trump a postat pe Twitter o imagine cu drapelul american, iar șeful diplomației americane a distribuit pe aceeași platformă socială, o filmare cu irakienii care se bucură de uciderea oficialului iranian.

Relațiile dintre Statele Unite și Iran s-au deteriorat constant de la venirea la putere a lui Donald Trump. Președintele american a retras țara din acordul acordul nuclear încheiat de comunitatea internaţională cu Iranul în 2015, semnat de predecesorul său și a impus noi sancțiuni Teheranului. Ca urmare, cele două state au fost foarte aproape de un conflict anul trecut.

Aflați în imposibilitatea de a exporta petrol, din cauza sancțiunilor americane, iranienii au început să atace nave în strâmtoarea Ormuz. Americanii au trimis un portavion în patrulă prin zonă. Totul a culminat pe 20 iunie, când iranienii au doborât o dronă americană de spionaj. Americanii au țintit mai multe rachete către Iran, dar, atunci, Donald Trump nu a apăsat pe buton, pentru a nu complica și mai mult situația.

Cel mai înalt organism de securitate al Iranului a promis vineri că această ţară va răzbuna ″la locul şi momentul potrivit″ uciderea comandantului Forţei Al-Quds, generalul Qassem Soleimani, în urma unui raid american în Irak

″America trebuie să ştie că atacul său criminal împotriva generalului Soleimani a fost cea mai gravă eroare a sa (...) America nu va putea evita consecinţele acestui calcul greşit″, afirmă într-un comunicat Consiliul suprem iranian de securitate naţională. ″Aceşti criminali vor suferi o răzbunare dură (...) la locul şi momentul potrivit″, se mai arată în acelaşi text, conform căruia Washingtonul ″va fi responsabil pentru consecinţele ce decurg din fiecare aspect al acestei acţiuni criminale″.

Însărcinat cu operaţiunile externe ale Gardienilor Revoluţiei şi reprezentant în regiune al ayatollahului Ali Khamenei, generalul Soleimani a murit vineri dimineaţă în urma unui raid executat de aviaţia americană cu o dronă asupra convoiului său pe aeroportul din Bagdad. Odată cu el au fost ucise alte 7-9 persoane, conform diferitelor surse.

Printre cei ucişi se numără şi Abu Mehid al-Muhandis, comandantul secund al Hashd al-Shaabi, o coaliţie de forţe paramilitare irakiene dominată de facţiuni pro-iraniene şi ai cărei militanţi au luat cu asalt ambasada americană la Bagdad pe 31 decembrie.

Potrivit Pentagonului şi preşedintelui Donald Trump, care a ordonat raidul, acesta a fost menit să descurajeze noi operaţiuni ale Forţei Al-Quds, după ce acţiunile acesteia au provocat moartea a numeroşi militari americani sau din ţări aliate ale SUA, ultima fiind un atac cu rachete comis săptămâna trecută asupra unei baze irakiene de la Kirkuk, soldat cu moartea unui subcontractant american şi cu rănirea mai multor militari americani şi irakieni.

De ce au căutat oamenii pe internet „Al Treilea Război Mondial” și „Franz Ferdinand”, după uciderea generalului Soleimani de către SUA

„Soleimani”, cel mai căutat cuvânt pe Google în ultimele 24 de ore. Cum a făcut Google legătura între Soleimani și arhiducele Franz Ferdinand al Austriei

„Trump”, un cuvânt care nu putea lipsi, cu această ocazie, din topul căutărilor pe internet

„Al Treilea Război Mondial” a urcat în topul căutărilor

Uciderea generalului iranian Qasem Soleimani în Irak, de către o dronă a armatei americane a generat, cel puțin în topul căutărilor Google din ultima zi, o ciudată asociere între „Al Treilea Război Mondial” și „arhiducele Franz Ferdinand” (a cărui asasinare, la Sarajevo, în 1914, a dus la declanșarea Primului Război Mondial), se arată într-o analiză BBC.

Astfel, în topul căutărilor Google se situează următoarele cuvinte sau expresii: „Soleimani”, „Franz Ferdinand” (arhiducele, nu trupa), „Trump” și „Al Treilea Război Mondial” (căutări care, în limba engleză, sunt formulate sub expresia „WW III”).

Până să fie ucis, unii îl vedeau pe generalul Qasem Soleimani drept principalul favorit la funcția de președinte al Iranului. În realitate, acesta era considerat mai puternic chiar decât președintele. Astfel, în ciuda atitudinii discrete și aparent liniștite, Qasem Soleimani a fost considerat unul dintre cei mai temuți și respectați militari din 

de către Statele Unite și aliații săi.

În calitatea sa de lider al Forțelor Quds, trupe de elită ale Revoluției Islamice, a condus operațiunile clandestine ale Iranului în străinătate, extinzând implicarea militară a țării sale în conflicte externe precum cele din Siria și Irak.

Prin acțiunile sale, Soleimani și-a câștigat un statut aproape mitic în rândul inamicilor și a devenit, pentru susținătorii săi din Iran, un adevărat idol, relatează The Washington Post.

S-au făcut imediat o mulțime de paralele între uciderea lui Soleimani și asasinarea, la Sarajevo, în urmă cu peste un secol, a fostului arhiduce al Austriei, Franz Ferdinand. Un asasinat care, știm bine, a provocat declanșarea unui război mondial. Primul.

Cu această ocazie, căutările de pe Google au scos la iveală un alt tweet al lui Trump, din anul 2011, în care acesta îl acuza pe președintele de atunci al SUA, Barack Obama că „vrea să pornească un război cu Iranul” pentru a câștiga al doilea tur al alegerilor prezidențiale.

Dacă ținem cont de paralela Soleimani-Ferdinand și de ideea că o astfel de moarte ar putea duce la escaladarea tensiunilor până se ajunge la conflict generalizat, nu e de mirare că oamenii au căutat această expresie pe internet. Uciderea lui Soleimani a provocat o mulțime de speculații referitoare la ce ne rezervă viitorul.

„Iranul va căuta, în mod sigur, să se răzbune. Iranienii au făcut deja public acest lucru, acum rămâne de văzut când vor alege momentul”, a declarat, pentru BBC, un analist politic. „Sunt momente tensionate”, a adăugat acesta care a amintit că în Iran s-au declarat trei zile de doliu național și că oamenii strigă pe străzi „Moarte Americii!”.

Analistul a spus că, cel mai probabil, răzbunarea Iranului va fi doar una „locală”, care nu va duce la declanșarea unui război la nivel planetar. Dar, chiar și în acest caz, uciderea unor americani în regiune ar putea reprezenta o „linie roșie” care, odată trecută, ar genera o reacție din partea lui Donald Trump care ar putea să „escaladeze și mai mult această situație”.

SURSE: twiter, mailonline.com, abc news, CNN, digi 24, stirileprotv