OMOLOAGA LEGII 544/2001 din SUA – Legea FOIA - Freedom of Information Act, privitoare la documentele pe care s-a bazat FDA pentru a autoriza vaccinul Pfizer are termen de eliberare a unor raspunsuri peste……55 de ani!

FOIA vaccine Pfize SUAAbia peste 55 de ani (!) ni se va spune ce scrie in documentele pe care s-a bazat FDA pentru a autoriza vaccinul Pfizer

(Reuters) - Solicitările în baza Freedom of Information Act (FOIA) sunt rareori rezolvate cu promptitudine, dar atunci când un grup de oameni de știință a cerut guvernului federal să le pună la dispoziție datele care stau la baza autorizării vaccinului anti COVID-19 de la Pfizer, timpul de răspuns a trecut cu mult peste cel obișnuit al tergiversărilor birocratice.

Cam cu 55 de ani de acum încolo.

De atât timp spune Food & Drug Administration (FDA) că ar avea nevoie pentru a revizui și a elibera o grămadă de documente referitoare la vaccin, ca răspuns la o solicitare în care au fost depuse documente în instanță săptămâna aceasta. Dacă un judecător federal din Texas este de acord, reclamanții de la Public Health and Medical Professionals for Transparency (Profesioniștii din domeniul Medical și al Sănătății Publice pentru Transparență) se pot aștepta să primească în 2076 toate documentele solicitate.

Legea FOIA din 1967 (Legea privind libertatea de informare) impune agențiilor federale să răspundă la cererile de informații în termen de 20 de zile lucrătoare. Cu toate acestea, timpul necesar pentru a obține efectiv documentele „va varia în funcție de complexitatea solicitării și de orice alte restanțe la solicitările aflate deja în așteptare la agenție”, conform site-ului central FOIA al guvernului.

Avocații Departamentului de Justiție care reprezintă FDA notează în documentele din instanță că reclamanții solicită o cantitate uriașă de materiale legate de vaccinuri - aproximativ 329.000 de pagini.

Reclamanții, un grup de peste 30 de profesori și oameni de știință de la universități precum Yale, Harvard, UCLA și Brown, au intentat o acțiune în septembrie la Tribunalul Districtual al Statelor Unite pentru Districtul de Nord din Texas, solicitând acces rapid la aceste documente. Ei spun că publicarea informațiilor ar putea ajuta la reasigurarea scepticilor în privința vaccinului, că injecția este într-adevăr „sigură și eficientă, și căastfel ar crește încrederea în vaccinul celor de la Pfizer”.

Dar FDA nu poate pur și simplu să predea documentele în întregime. Dosarele trebuie să fie revizuite pentru a fi eliminate „informațiile confidențiale de afaceri și secretele comerciale ale Pfizer sau BioNTech, precum și datele cu caracter personal de confidențialitate ale pacienților care au participat la testele clinice”, au scris avocații DOJ într-un raport de stare comun depus luni.

FDA propune să elibereze 500 de pagini pe lună în mod continuu, menționând că ramura care s-ar ocupa de revizuire are doar 10 angajați, și că în prezent aceasta procesează aproximativ 400 de alte cereri FOIA.

„Prin procesarea și oferirea de răspunsuri intermediare în baza unor acumulări de 500 de pagini, FDA va putea oferi mai multe pagini mai multor solicitanți, evitând astfel un sistem în care câteva solicitări mari monopolizează resursele limitate de procesare astfel fiind soluționate mai puține solicitări a mai multor solicitanți”, au scris avocații DOJ, menționând alte hotărâri judecătorești în care graficul de 500 de pagini pe lună a fost confirmat.

Courtney Enlow, avocatul diviziei civile, a trimis cererea mea de comentarii suplimentare la biroul de afaceri publice al DOJ, dar acesta nu a răspuns.

Avocații reclamanților susțin că solicitarea lor ar trebui să aibă prioritate maximă, și că FDA ar trebui să elibereze toate materialele cel târziu până la 3 martie 2022.

„Această perioadă de 108 zile este aceeași perioadă de timp de care a avut nevoie FDA pentru a examina documentele sensibile pentru sarcina mult mai complexă de a acorda licențe vaccinului anti COVID-19 de la Pfizer”, au scris Aaron Siri de la Siri & Glimstad din New York și John Howie de la Howie Law din Dallas în documentele depuse în instanță.

„Întregul scop al FOIA este de a asigura transparența guvernamentală”, au continuat ei. „Este greu de imaginat o nevoie mai mare de transparență decât dezvăluirea imediată a documentelor pe care s-a bazat FDA pentru a autoriza un produs care este acum impus la peste 100 de milioane de americani sub pedeapsa de a-și pierde cariera, veniturile, statutul de serviciu militar, și cu mult mai rău decât atât.”

De asemenea, ei susțin că titlul 21, subcapitolul F din propriile reglementări ale FDA stipulează că agenția „trebuie să pună 'imediat la dispoziție' toate documentele care stau la baza autorizării unui vaccin”.

Având în vedere interesul public intens față de vaccin, avocații reclamanților spun că FDA „ar fi trebuit să se pregătească să facă publice (datele) simultan cu autorizarea. În schimb, a făcut contrariul”.

Siri a refuzat să comenteze.

Pentru a respecta termenul limită propus de reclamanți pentru FOIA, FDA ar trebui să proceseze un număr descurajator de 80.000 de pagini pe lună. Dar reclamanții notează că FDA are 18.000 de angajați și un buget de 6 miliarde de dolari și „a declarat ea însăși că nu există nimic mai important decât autorizarea acestui vaccin și transparența în legătură cu acest vaccin”.

Cu siguranță, majoritatea oamenilor - inclusiv mulți dintre cei care proclamă cu sfințenie că 'eu îmi fac propriile cercetări' - nu au expertiza necesară pentru a evalua informațiile.

Dar reclamanții, printre care se numără și profesori de peste hotare din Marea Britanie, Germania, Danemarca, Australia și Canada, par a fi bine poziționați pentru a face acest lucru.

După cum susțin Siri și Howe, „examinarea acestor informații va rezolva dezbaterea publică în curs privind caracterul adecvat al procesului de examinare al FDA”.

Judecătorul districtual american Mark Pittman a stabilit o conferință de programare pentru data de 14 decembrie la Fort Worth, pentru a analiza calendarul de procesare a documentelor.

Opiniile exprimate aici aparțin autorului. Reuters News, în conformitate cu Principiile de Încredere, se angajează la integritate, independență și lipsă de subiectivitate.

SURSA: Reuters