New News Buzau header

INCOTRO NE INDREPTAM? Camera Reprezentanților SUA a aprobat o rezoluție fără caracter obligatoriu care spune că ANTISIONISMUL este ANTISEMITISM

antisionism antisemitism NYTCamera Reprezentanților SUA a aprobat o rezoluție fără caracter obligatoriu care spune că antisionismul este antisemitism cu 311 voturi pentru si 14 voturi împotrivă. Nouăzeci și doi de democrați s-au abținut în timp ce 95 au susținut-o, scrie New York Times

Democrații din Camera Camerei au fost divizați marți în legătură cu o rezoluție care condamna creșterea antisemitismului în Statele Unite și în întreaga lume, mai mult de jumătate dintre aceștia refuzând să susțină o măsură care declară că „antisionismul este antisemitism”.

Rezoluția de denunțare a antisemitismului, elaborată de republicani, a fost adoptată cu 311 voturi pentru si 14 împotriva, atrăgând sprijinul tuturor, cu excepția unuia republican. Nouăzeci și doi de democrați au votat „prezent” – fără a lua o poziție pro sau împotriva măsurii – în timp ce 95 au susținut-o.

Aceasta a reflectat diviziunile profunde și tot mai mari în rândul democraților între cei care au oferit sprijin neechivoc pentru statul evreu și acțiunile sale și alții – în special din aripa progresistă a partidului – care au criticat politicile Israelului și conduita acestuia în războiul cu Hamas.

„În această rezoluție, cei care iubesc Israelul profund, dar critică unele dintre abordările sale politice ar putea fi considerați anti-sionişti”, a declarat reprezentantul Jerrold Nadler, democrat din New York și cel mai longeviv membru evreu al Camerei, într-un discurs. El s-a abținut de la vot. „Asta ar putea face ca fiecare evreu democrat membru al acestui organism, pentru că toți au criticat recent pachetul de reforme judiciare israeliene, de facto antisemit. Ar putea fi aceasta intenția autorului?”

Sionismul a început ca o mișcare de creare a unui stat evreiesc și, de la întemeierea Israelului, a fost definită ca ideologia politică de susținere a existenței continue a Israelului ca stat evreiesc.

Camera Reprezentanților a adoptat o serie de rezoluții în ultimele săptămâni pentru a declara solidaritatea cu Israelul, a denunța antisemitismul și a repudia acțiunile Hamas și ale susținătorilor săi, după atacul condus de Hamas din 7 octombrie, care a ucis peste 1.200 de persoane și a luat aproximativ 240 de persoane ostatice.

Reprezentantul David Kustoff, republican din Tennessee și autorul rezoluției, a respins sugestia că măsura sa este politică, acuzând în schimb că democrații au susținut opinii anti-evreiești.

„Am văzut membri ai acestui organism repetând retorică în mod flagrant antisemită și răspândind minciuni despre Israel și despre dreptul său de a exista”, a spus domnul Kustoff. „Permiteți-mi să fiu absolut clar, o astfel de ură nu are loc în holurile Congresului și nici în discursul nostru național.”

În ultimele săptămâni, republicanii și un număr de democrați au acuzat unii democrați de stânga că folosesc un limbaj antisemit. Luna trecută, Camera a cenzurat-o pe reprezentanta Rashida Tlaib, democrată din Michigan, pentru promovarea unui slogan pro-palestinian, „de la râu la mare”, care este văzut de mulți ca cerând distrugerea statului Israel.

Tlaib a negat că aceasta a fost intenția ei, apărând retorica ca un apel aspirațional pentru statul palestinian. De asemenea, ea a fost criticată de colegii săi pentru că l-a acuzat pe președintele Biden că sprijină un „genocid” în Fâșia Gaza.

Genocidul este definit în dreptul internațional ca o crimă cu intenția de a distruge un grup național, rasial, etnic sau religios. Oficialii israelieni au insistat că încearcă să vizeze Hamas, dând vina pe gruparea teroristă pentru orice daune colaterale. Unii oficiali ai drepturilor omului au pus la îndoială tactica Israelului, totuși, deoarece numărul morților civili a crescut, autoritățile sanitare din Gaza estimând că peste 15.500 au fost uciși.

Astfel de sentimente au fost reluate de protestatarii pro-palestinieni din marile orașe și din campusurile universitare, în timpul demonstrațiilor care au fost uneori punctate de voci care puneau sub semnul întrebării dreptul Israelului de a exista și de incidente care vizează studenții evrei.

Democrații care au pus sub semnul întrebării rezoluția au numit astfel de manifestări de sentiment anti-evreiesc inacceptabil, dar au spus că echivalarea întregului antisionism cu antisemitism a mers prea departe.

„Permiteți-mi să fiu clar fără echivoc: majoritatea antisionismului, în special în acest moment, are o problemă reală de antisemitism”, a spus domnul Nadler. „Dar nu putem spune în mod corect că unul este egal cu celălalt.”

311-14: House voted to "strongly condemn and denounce the drastic rise of antisemitism in the United States and around the world." Resolution approved by a two-thirds vote "clearly and firmly states that anti-Zionism is antisemitism." 92 Democrats voted Present. pic.twitter.com/c98RM9q6gX

— Craig Caplan (@CraigCaplan) December 5, 2023

Conform https://www.libertatea.ro/stiri/ce-inseamna-sionism-4712186:

[...]

În timp ce filozofiile fundamentale ale mișcării sioniste există de sute de ani, din punct de vedere istoric, sionismul modern a prins rădăcini pentru prima dată la sfârșitul secolului al XIX-lea. Mai exact în anul 1897, atunci când a fost formulat pentru prima dată cu ocazia primului congres sionist, care a fost organizat în orașul elvețian Basel și care a fost prezidat de Theodor Herzl.

Mișcarea sionistă și-a găsit împlinirea în 1948, atunci când Israelul a fost recunoscut oficial ca stat și i s-a acordat suveranitate ca națiune în cadrul Palestinei, de către Națiunile Unite. Acesta este momentul în care, tehnic, mișcarea sionistă politică s-a sfârșit și a început ideologia sionismului și, în consecință, a devenit un subiect mult disputat. Unii ar spune că sionismul a devenit o motivație pentru rasism sau o reacție împotriva antisemitismului. Alții cred că sionismul, așa cum este în prezent, este patriotism evreu în stare pură.

[...]

În anul 1897, Theodor Herzl a organizat Primul Congres Sionist, care s-a întrunit la Basel, în Elveția. Acesta a format Organizația Mondială Sionistă și a devenit primul președinte al acesteia. Deși a murit în 1904, cu mai bine de patru decenii înainte ca David Ben-Gurion să proclame statul modern israelian, la data de 14 mai 1948, Herzl este adesea considerat drept părintele sionismului modern.

În 1917, ministrul britanic de externe de la acea vreme, Arthur James Balfour, i-a trimis o scrisoare baronului Nathaniel Mayer Rothschild, un bancher și politician britanic foarte bogat, lider proeminent al comunității evreiești britanice. În scurta depeșă, Balfour își exprima sprijinul guvernului britanic pentru înființarea unui stat evreiesc pe teritoriul de atunci Palestina.

Scrisoarea avea să fie publicată în presa locală o săptămână mai târziu, iar în cele din urmă a devenit cunoscută sub numele de „Declarația Balfour”. Textul a fost inclus ulerior în Mandatul pentru Palestina, care era un document emis în 1923 de către Liga Națiunilor, care a acordat Marii Britanii responsabilitatea de a stabili o patrie națională evreiască în Palestina care era controlată pe atunci de către britanici.

[...]

Cu toate acestea, unii critici spun că este o ideologie extremă, care îi discriminează pe non-evrei. Spre exemplu, conform legii israeliene din prin care evreii s-au întors acasă, adoptată în 1950, cei născuți în alte țări ale lumii pot deveni cetățeni israelieni, în timp ce altor persoane nu li se acordă acest privilegiu. În schimb, arabii și palestinienii care trăiesc în Israel și în țările din regiune, se opun sionismului. Mulți evrei care trăiesc în afara Israelului dezaprobă la rândul lor această mișcare deoarece ei nu cred că o patrie națională este esențială pentru religia lor. Deși această mișcare controversată continuă să se confrunte cu critici și provocări, nu se poate nega faptul că sionismul a consolidat cu succes populația evreiască din Israel.

SURSA: New York Times

AdSense 4

TV NEWS BUZAU - TELEVIZIUNEA TA ONLINE! IN CURAND TRANSMISII NONSTOP! NU PIERDETI EMISIUNILE NOASTRE

TV NEWS BUZAU - TELEVIZIUNEA TA ONLINE! IN CURAND TRANSMISII NONSTOP!