Compania de Apa Sa Buzau Partea a III a
- Detalii
- Categorie: TV News Buzău
- Publicat: Miercuri, 25 Octombrie 2017 21:13
https://www.youtube.com/watch?v=247ti1a4ogU&feature=youtu.be
https://www.youtube.com/watch?v=247ti1a4ogU&feature=youtu.be
https://www.youtube.com/watch?v=YYbpfbG1MMM&feature=youtu.be
— Gavriluta Iulian (@newsbuzau) January 17, 2022
Orașul antic Sagalassos, situat în sud-vestul Turciei, în regiunea antică Pisidia din Asia Mică, a fost scena descoperirii unei practici de înmormântare romană surprinzătoare: un mormânt plin de cuie îndoite intenționat și sigilate cu grijă sub un zid de cărămidă acoperit cu un strat de var.
“Your sky, fly high!” - este deviza locotenentei Claudia Popescu, singura femeie pilot pe aeronava C-130 Hercules din Baza 90 Transport Aerian.
În ciuda faptului că automatizarea este din ce în ce mai prezentă în viața noastră, specialiștii informează că anumite meserii și abilități nu vor putea fi înlocuite de inteligența artificială.
Potrivit unor studii, numeroase locuri de muncă existente în prezent riscă să fie automatizate pe tot globul, iar în acest context, oamenii se tem tot mai mult că vor fi înlocuiți de inteligența artificială.
Totuși, specialiștii în domeniu susțin că există anumite meserii care implică un nivel ridicat de interacțiune umană și nu vor putea fi înlocuite niciodată de roboți.
"De exemplu, avocații, profesioniștii medicali, practicienii din domeniul sănătății, profesioniștii în IT și HR.
Greutatea ideală variază în funcție de vârstă și înălțime. Dacă ți-ai făcut vreodată griji privind felul în care arăți și nu ești sigură dacă ar trebui sau nu să mai dai jos câteva kilograme, ți-am pregătit un tabel care îți arată greutatea ideală în funcție de înălțime și vârstă.
Femeile au fost dintotdeauna obsedate de felul în care arată. Dacă în perioada renașterii formele voluptoase erau un simbol al prosperității și al bogăției, în secolul XXI suplețea este la mare căutare. Dar oare câte dintre femei s-au întrebat care este greutatea ideală?
Împreună cu redacţia ”News-Buzău” începem astăzi publicarea unui material despre un loc misterios din Munţii Buzăului, numit ”Stâlpii Tainiţei”. Apariţia în foileton a unor lucrări de mare întindere are o veche şi bogată tradiţie; din păcate în secolul vitezei, aceasta pare a se estompa până la dispariţie. Sperăm să reînnodăm împreună cu cititorii noştri această formulă editorială, care vine cu o serie de avantaje evidente. Varianta aleasă prevede publicarea săptămânală, în cursul week-end-ului, a 1-2 capitole,
Probabil că sindromul accentului străin pare amuzant, însă este foarte frustrant pentru cei afectați. Medicii cred că sindromul accentului străin poate fi cauzat de vătămări ale creierului.
Doar o mică parte dintre cei afectați de sindromul accentului străin și-au mai revenit.
Se poate vorbi mult și bine despre corpul uman. Milioanele de ani de evoluție ne-au conferit multe abilități biologice. Toate acestea ne-au ajutat să supraviețuim și să prosperăm. Chiar dacă există multe alte forme de viață cu abilități uimitoare, oamenii le-au depășit pe toate, în special mulțumită capacității de a concepe idei și lucruri noi.
Așadar, iată o serie de lucruri interesante cu privire la corpul uman.
Stirea zilei - Curtea Internațională de la Haga a emis un mandat de arestare pentru Vladimir Putin. Prezentata la TV ca o mare stire, moderatorii principalelor emisiuni de la posturile aservite DEZINFORMARII internationale, ghidati de prompterele din studio si de cei care le sufla in casca, uita sa spuna ca multe din tarile puternice ale lumii NU au ratificat si nici nu au recunoscut aceasta instanta, iar altele si-au retras semnatura ulterior! Conform https://ro.wikipedia.org/wiki/Curtea_Penal%C4%83_Interna%C8%9Bional%C4%83
Curtea Penală Internațională (numită uneori și Tribunalul Penal Internațional) este o instanță de justiție internațională permanentă, cu sediul la Haga, în Olanda.[2][3] Menirea și scopul acestei instituții juridice internaționale este de a judeca persoane care au comis genocide, crime de război și crime împotriva umanității.
Insecte în ciocolată și bomboane: Insectele și componentele lor au fost folosite de mult timp de industria alimentară. Ele pot fi găsite și în produse de marcă binecunoscută, cum ar fi M&Ms, bomboane de ciocolată și anumite soiuri Milka. Despre ce este vorba.
TENDINTA DE INCALZIRE! Cifrele centralizate pe perioada ultimilor ani sunt inca o dovada a acestui fenomen mai mult decat ingrijorator. Dincolo de cifrele seci, se poate vedea si pe camp cum o cultura, precum rapita, castiga teren in zone unde nici nu se discuta despre asa ceva in urma cu nici un deceniu. Ardealul a inceput sa fie din ce in ce mai galben, chiar si in judete cum este Covasna. Apoi, fenomene meteorologice extreme, precum grindina sau furtunile cu descarcari electrice massive, incep sa apara in perioade de timp in care nu s-au mai pomenit. Potrivit unor estimari facute de specialist, in maxim 40 de ani, Sudul tarii va avea portiuni de desert asemenea celui din Africa. De asemenea, sudul judetuluiBuzau va fi unul aproape desertificat!
Mult noroi, drumuri grele, opriri dese, hanuri, cai numeroși și viteze foarte mici. Pe la 1850, înainte să fie construite primele căi ferate, un drum dintr-o parte a alta a țării dura multe zile și era riscant. Cum erau trăsurile? Care erau vitezele medii? Ce se mânca la hanuri?
Drumuri puține și grele
Este foarte greu să ne închipuim o lume fără mașini și trenuri, dar merită încercat. Distanțele mari pe uscat puteau fi parcurse doar cu caii, pe drumuri care deveneau impracticabile pe vreme rea și extrem de nesigure pe aproape orice vreme, tâlhăriile fiind un pericol real.
Acum 200 de ani, în Muntenia și
Este tare greu să ne imaginăm cum pe la 1850 un drum București - Iași dura chiar și zece zile (cinci zile pentru cei foarte înstăriți care-și puteau permite să plătească pentru cai buni și schimburi dese ale acestor animale), iar un drum între Brașov și Viena, clar peste două săptămâni.
Viteza medie era extrem de redusă, caii trebuiau schimbați des, trebuia găsit un han pentru înnoptare și costul unei astfel de călătorii era imposibil de achitat pentru oamenii de rând, astfel că transportul pe distanțe lungi era mult mult prea scump pentru oamenii de rând. Cei mai mulți munteni sau moldoveni nu ajungeau mai departe de cel mai apropiat târg, fiindcă era foarte scump.
În zonele izolate pândeau tâlharii, când veneau ploi puternice înaintarea era imposibilă prin mocirlă, iar dacă diverse părți mecanice se rupeau, reparațiile erau tare greu de făcut. Să nu mai spunem că și pentru cei care-și permiteau costul unei călătorii de sute de kilometri, confortul era minim și hurducăturile năucitoare.
Cel puțin o săptămână pentru 500 km
Iată ce scrie Ion Ghica, în scrisorile către Vasile Alecsandri, scrisori publicate după anul 1884: „Nu existau în țară nici șosele și nici poduri peste gârle; la cea mai mică viitură comunicațiile încetau, la malurile vadului stau carele ș căruțele adunate ca la bâlci câte o săptămână, așteptând să scadă apa, să poată trece. Vara, când era uscat și iarna, pe pârtie, caii de poștă, slabi și mici ca niște pisici, zburau cu trăsura după ei, cu o iuțeală de 20-25 km/h, pe când toamna și primăvara când era pământul desfundat de ploi și abia puteau lua o poștă într-o zi, și aceea cu vai și chiu, cu gură multă și cu bice bune”.
O poștă însemna cam 20 de km.
Pe la 1850, Transilvania stătea mai bine la capitolul drumuri decât Principatele Dunărene, grație autorităților austro-ungare care s-au ocupat de drumuri după 1850, când activitatea economică s-a intensificat.
Un negustor bogat sau o autoritate cu influență putea parcurge în șase zile distanța Brașov - Viena, drum care însă, în condiții grele putea dura și trei săptămâni.
Cum era un drum București - Iași acum 170 de ani? Totul începea cu umblatul după acte, fiind vorba despre o țară străină, era de mers după formalități la postelnicie, la vornicie, la agie. Apoi trebuia să te tocmești pentru o trăsură închisă cu câțiva cai și cu doi însoțitori, pentru că servicii regulate de transport nu existau.
După primii kilometri se ajungea la primul punct important, Bariera Moșilor, la ieșirea din București, unde erau controlate documentele și bagajele și se stătea cel puțin o oră.
După ieșirea din București începea aventura:
„Noroiul stăpânea șleaurile: atelajul înainta cu grea grație efortului maxim al cailor susținut de îndemnurile și bicele surugiilor. După patru ore de călătorie prin marea de noroi clisos, deseori până la nivelul osiilor trăsurii, se parcurgeau cei 16 km până la prima poștă (popas) de la Șindrilița. Deci performanțele de viteză atinse primăvara și toamna nu depășeau 4 km pe oră, deși la trăsură erau înhămați nu mai puțin de opt cai.
Faptul că la Șindrilița, după ore de discuții aprinse, călătorul primea de regulă mai puțini cai decât avea nevoie și decât plătise. și că mai departe călătorea spre următorul popas, de la Movilița, cu aceeași viteză de melc, nu ne mai surprinde. La Urziceni se ajungea după o zi și jumătate de la plecarea din București, iar în mărturiile vremii, se afirmă că orașul din Ialomița era înecat în mocirlă într-un capăt la altul”, scrie Paul Teodoru în cartea „De la roată la farfurie zburătoare”.
Până la Focșani se făceau 3-6 zile, în funcție de vreme, de drum și de lucrurile neprevăzute ce apăreau: era posibil să vină ploaia, să se rupă osiile trăsurii în gropi, să nu fie destui cai disponibili. Dacă apărea înghețul sau venea zăpada, putea fi folosită sania și viteza medie era mai mare.
La vamă la Focșani erau multe controale și formalități, iar pașaportul trebuia vizat personal de ispravnic. Și în
Aproape jumătate de zi pentru nici 70 de km
Și pe distanțe mai scurte era complicat. Pentru a merge de la Ploiești la București, prin jurul anului 1850, aveai nevoie de un bilet de liberă trecere de la poliție, iar drumul cu birja dura, în total, în jurul a zece ore.
Iată cum erau descrise aceste trăsuri de către Leonida S Gerorgescu, un ploieștean născut la 1850 care, la vârsta de 77 de ani, și-a scris amintirile despre viața la mijlocul secolului XIX.
„Aceste birje cu osii de fier foarte tari erau tot căruțe, însă căruțe mari acoperite până peste capră, cu coviltire de piele groasă, trase de câte patru cai buni, cu clopote la gâturi, cu hamuri cum se putea, mai de piele, mai de ștreanguri. În ele încăpeau cel mult șase persoane, care nici aici nu stăteau pe scaune, ci pe un maldăr de fân, peste care era așternută o scoarță, și deasupra perne”.
Descrierea este din volumul „Viața la Ploiești - din vremea fanarioților până în epoca interbelică”, editat de Lucian Vasile.
În carte se mai povestește că primul popas era în zona Tâncăbești, la Hanul lui Stoica unde „ se da orz la cai, iar mușterii birjei își desfoiau oasele și-și vedeau de suflețel cu cârnați fripți pe grătar, cu ouă, brânză, cașcaval, toate udate cu vin nefalsificat”, mai relatează Leonida S Gerorgescu.
Trăsurile mergeau printr-o zonă deasă de pădure, iar un al doilea popas mare era în zona unde azi este orașul Otopeni. Sosirea în Capitală era la „Bariera Bucureștilor”, la capătul Podului Mogoșoaiei, în zona unde în prezent este Piața Victoriei. Drumeții se opreau acolo la un han celebru, iar „epistații poliției (comisarii) cercetau pe fiecare dacă au bilete de pe unde veneau și numai dacă erau în regulă puteau intra în București”, se mai scrie în volumul editat de Lucian Vasile.
Cine ar fi crezut la 1850 că, după construirea primelor căi ferate, un drum București - Ploiești va dura o oră și jumătate în 1877...
SURSA: Hotnews.ro
Tu știai că există un cuvânt în limba română care începe cu literele nt? Puțini oameni știu despre acest cuvânt și, mai ales, care este înțelesul lui.
Cuvântul din limba română care începe cu literele nt
Un singur cuvânt din limba română începe cu litere nt și acela este ntur. Ce înseamnă? Potrivit DEX, este un cuvânt care imită trilurile turturicii.
Orașul din România care este mai vechi decât piramidele a fost descoperit în județul Hunedoara, în zona Turdaș. Tăblițele descoperite în sit le precedă pe cele sumeriene.
Arheologii români au făcut o descoperire de senzație în județul Hunedoara, în zona Turdaș.
Orașul din România care este mai vechi decât piramidele
Aici a fost descoperit un oraș imens, cel mai vechi din Transilvania, și chiar mai vechi decât piramidele egiptene!